Region

Protest u Beogradu protiv iskopavanja litijuma

Foto: Nevena Bogdanović (RFE/RL)

U Beogradu se 13. april održava protest protiv iskopavanja litijuma.

Građani su se okupili u centru grada, ispred Radio-televizije Srbije, na poziv nevladine organizacije “Kreni-promeni”.

“Litijum se neće kopati”, poruka je direktora kampanje “Kreni promeni” Save Manojlovića na društvenoj mreži X.

Organizatori protesta optužuju Radio-televiziju Srbije da je objavljivala afirmativne objave o iskopavanju rude litijum i multinacionalnoj kompaniji “Rio Tinto” koja je planirala da izgradi rudnik na zapadu Srbije.

Ova kompanija je tokom 2004. otkrila u Srbiji rudu “jadarit” – kombinaciju litijuma i bora, čije su procijenjene rezerve preko 158 miliona tona rude.

RTS do objave vijesti nije odgovorio na upit RSE za komentar povodom navoda organizacije “Kreni promeni”.

Litijum, vrijedan metal na svjetskom tržištu, koristi se za proizvodnju baterija, prije svega, za mobilne telefone, kompjutere, električne automobile.

Protivljenje iskopavanju litijuma u Srbiji dovelo je do masovnih protesta i blokada puteva krajem 2021. i početkom 2022. godine.

Povod za proteste je bila namjera “Rio Tinta” da otvori rudnik litijuma u području reke Jadar, vrijedan 2,4 milijarde dolara.

Odgovarajući na navode demonstranata da bi vađenje litijuma zagadilo rječni sliv, zemljište i ostavilo nesagledive negativne posljedice po životnu sredinu, ta kompanija je poručivala da ekološke propise poštuje.

Pod pritiskom javnosti, Vlada Srbije je početkom 2022. stopirala projekat.

Međutim, početkom 2024. stigle su poruke da kompanija “Rio Tinto” ipak nije otišla iz Srbije.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Ćiramila
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ćira
Gost
Ćira

Ma kopace se litijum sve je ovo igra Predsednika , samo malo da se otvori taj Rio Tinto, mozda se on nekad otvarao al su tad drugi predsedavali.

mila
Gost
mila

mislim da svakako nismo dobro informisani sto jse tice tog iskopavanja.. srbi uvek vole da prave uku i buku oko novih stvari.. mozda ipak da se malo edukujemo, da pokusamo mi nase standarde da poslozimo pa da nadjemo neki zajednicki dogovor.. jer na kraju, kopa se litijum i u drugim drzavama

Send this to a friend