Region

Rade iz BiH će u Srbiji postati Elena

Foto: RSE screenshot

Rade, odnosno Elena (65), najstarija je transrodna osoba u Bosni i Hercegovini koja se za proces tranzicije i promjene pola odlučila tek nakon odlaska u penziju.

Kako navodi ova Sarajlijka, koja se iako još nije zvanično postala žena predstavlja kao Elena, čitavog života je znala da je neko drugi zarobljen u muškom tijelu. A kada je prije četiri godine shvatila da svoj problem može da riješi i promijeni svoj život, otpočela je proces promjene pola u Srbiji.

“Čitavog života sam naginjala ka ženskom polu, ka svemu što žene imaju i rade, tako da mi je najteži period života bio osnovna škola kada nisam mogla kao sve djevojčice da se oblačim ili šminkam. Djevojčice su u to vrijeme nosile sandale sa kajiševima, suknje, šarene bluze i duge kose, a ja sam bila tužna zato što ja nemam ništa kao one”, navodi Elena za Radio slobodna Evropa i dodaje da joj je najtužniji trenutak u životu bio sazrijevanje.

“U tom trenutku shvatite da djevojke odrastaju, imaju lijepa lica, lijepe grudi, a vi ne. Tada sam krala ženske stvari sa žica ne bih li imala bar nešto žensko”, priča Elena.

Iako je oduvijek osećala kao žena, njena muška strana, Rade je odlučio da sa 20 godina osnuje porodicu i da se oženi. Živio je 30 godina porodičnim životom, a onda je u sedmoj deceniji riješio da promijeni pol.

Izgubila porodicu i prijatelje

“U Sarajevu sam provela cijeli život, zaradila penziju, ali sam za oko dvije godine izgubila veliki broj prijatelja. Doživite veliki broj neprijatnosti, te gotovo živite sami, zato mi je jedina želja da me supruga prihvati sada onakvu kakva jesam”, ističe Elena.

Ona je zbog procesa tranzicije koji je moguće izvesti jedino u Srbiji, ova Sarajlijka je zatražila srpsko državljanstvo ne bi li joj ljekovi i hormoni bili dostupni.

“Čeznula sam četiri godine da kupim šminku i našminkam se, ali hljeb je preči. Imam tu ženu i to dijete, moram im dati. Sa minimalnom penzijom platim režije i imam dovoljno novca za hranu da preživim nekoliko dana”, kaže ona, ali dodaje da ne odustaje i da čeka operaciju pola koja će se uskoro desiti.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
NenadDulaR. SrpskaMi i viRodney
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nenad
Gost
Nenad

Imam tu zenu i to dijete..🤨

Dula
Gost
Dula

Sve vise i vise bolesnika.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Prezgodna moja Bosanka.😘

Mi i vi
Gost
Mi i vi

Blago ti u 65 godina.

Rodney
Gost
Rodney

Lutka 😍🙈

Send this to a friend