Region

Rama: Srbija izvodi teatralne vojne manevre na sjeveru, rješenje u dijalogu

Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas u Prištini da je Kosovo potpuno u pravu po pitanju reciprociteta registarskih tablica sa Srbijom i istakao da je rješenje problema u odnosima Kosova i Srbije.

“Na prvom mjestu, Srbija mora da prizna ovu nepovratnu realnost nezavisnog Kosova i za žaljenje su vojni pozorišni manevri Srbije na suverenoj granici Kosova. Ti manevri ne štite srpske građane na sjeveru Kosova, kako je tvrdilo rukovodstvo zvaničnog Beograda ili duhovi poražene ratne vojske prije 20 godina, koji kao da su izašli iz groba tvrdeći da štite integritet i bezbjednost Srba”, rekao je Rama.

On je dodao da srpski građani na Kosovu žive bez ičije pretnje, plaćeni su im računi za struju, a da im vojni manevri na granici s Kosovom „vraćaju vandalizam, poput paljenja zvaničnih centara za registraciju vozila, koja štete samo kosovskim Srbima“.

Primjena reciprociteta, izjavio je on, nije samo legitimno pravo Kosova, već i dio ranije postignutog sporazuma dvije vlade.

“Stav Albanije ostaje nepromijenjen, od prvog trenutka kada je izbio ovaj sukob. Kosovo je u pravu. Albanija je ubijeđena da je jedino rješenje dijalog. Snaga vojske mora biti prepuštena sili razuma i znanja. Na premijeru i Vladi je kako da se strateški nose sa ovom delikatnom situacijom, ali to je prilika da se pokaže da je potreban ravnopravan dijalog”, naglasio je Rama.

Premijer Albanije je dodao da je na sastanku s kosovskim premijerom dogovorena primjena svih dogovora koje su Kosovo i Albanija postigli ranije.

“Naš odnos mora da pređe na drugi nivo”, zaključio je on.

Rekao je da je čak i u Generalnoj skupštini UN tražio i nastaviće da traži priznanje Kosova od svih država.

“Zadovoljstvo mi je što posjećujem Prištinu odmah nakon 76. zasedanja UN, gdje je pitanje priznavanja Kosova bilo jedan od naših tamošnjih prioriteta. Jedan od prioriteta Albanije kao punopravne članice UN, biće promovisanje priznanja svih, kao pokušaj da se formalno prizna Kosovo“, rekao je Rama.

Odgovarajući na novinarsko pitanje rekao je da nije razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi sa situacijom na sjeveru, dodajući da je on na strani Kosova.

Kurti: Nemamo informacije da se KFOR sprema da interveniše na sjeveru Kosova

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da se jutros sastao sa komandantom KFOR-a i da nema informacije da se ta misija sprema da interveniše na sjeveru Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Kurti je rekao da je, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Dželalom Svečljom, u stalnom kontaktu sa međunarodnim institucijama na Kosovu.

“Nemam takve informacije za pripremu intervencije KFOR-a na sjeveru. Specijalna jedinica nije u Brnjaku i Jarniju kako bi uživali u ovoj situaciji, oni su tu sa zadatkom da štite granične prelaze i graničnu policiju”, rekao je Kurti odgovarajući na novinarsko pitanje.

Dodao je da postoje indicije da bi, ukoliko nema Specijalne jedinice, granična policija na dva prelaza na sjeveru Kosova i zgrade bili ozbiljno ugroženi, jer kako je rekao, puteve nijesu blokirali samo šleperi i ljudi, već i buldožeri.

Kurti je rekao da je više od 10.000 vozila koja su došla iz Srbije dobilo privremene registarske tablice.

“Nema incidenata ni na jednom graničnom prelazu gdje se nalazi kosovska policija”, rekao je Kurti.

Ponovio je da je predložio da se na obije strane ukinu privremene registarske tablice.

14

avatar
1000
10
4
0
 
14
Nenadaca palikućaEto takoKokotSnjeg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
aca palikuća
Gost
aca palikuća

Samo litijaši da se organizuju

Eto tako
Gost
Eto tako

Nema s njima dijaloga,samo ostro

Kokot
Gost
Kokot

Podrska Albancima.

freeMNE
Gost
freeMNE

Srbi glume Srbi kad su operisani.
Fino kaže brat Rama,Srbija mora da prizna ovu nepovratnu realnost😁

Tata
Gost
Tata

Samo sto gorivo trose, inace su operisani

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Душан
Gost
Душан

Косово је Србија!

hahahahaa
Gost
hahahahaa

Hahahahahahahahahhahahahahahahaahhahahahahahahahahhahahahahahahahahah

Snjeg
Gost
Snjeg

Evo vidimo .Ha ha ha

Nenad
Gost
Nenad

Smije li predsjednik Srbije otici na Kosovo,ako je to,kako tvrde, njijova teritorija?

Viki
Gost
Viki

Čudo da se niko iz DF ne oglašava povodom dešavanja.

21. MAJ 2006
Gost
21. MAJ 2006

Pošli su sa popovima svi na prvu liniju odbrane….

mačor
Gost
mačor

Nema novih prekrajanja granica na Balkanu,Kosovo je nezavisna država.

Nikola
Gost
Nikola

Opet Srbi glume ludilo “ugroženosti” 🤣🤣🤣

Send this to a friend