Region

SDA osuo paljbu: Dodik vrijeđa i omalovažava BiH, crta nove granice na Balkanu

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) čiji je lider Bakir Izetbegović, ocijenio je danas da lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i njegova stranka decenijama vode poltiku štetnu po BiH, a da HDZ BiH vodi “dvoličnu politiku”.

U saopštenju SDA se navodi da Dodik od 2006. godine gotovo svakodnevno “vrijeđa i omalovažava državu BiH i njene institucije, govori o BiH kao nemogućoj i neodrživoj državi, bez ustezanja govori o podjeli zemlje, brisanju granice na Drini, te crta nove granice na Balkanu”.

“Vrijeđa i Bošnjake, šovinistički poručuje da mu ‘neće suditi muslimani’, Bošnjake povratnike naziva ‘okupatorima Podrinja’, ezan ‘arlaukanjem’, nasrće na njihov identitet, negira bosanski jezik, negira genocid, pokušava mijenjati karakter rata, odlikuje ratne zločince”, naveli su iz SDA.

U saopštenju SDA je naglašeno da je Dodik od 2006. godine do danas referendumom prijetio skoro 50 puta.

“Izazivanje krize u vezi sa uspostavljanjem vlasti i Dodikov pokušaj da se volja entiteta nametne državi u oblastima za koje je ona isključivo nadležna i time zaustavi NATO put BiH, samo su kulminacija takve politike”, ocijenili su iz SDA.

Glavni odbor SDA smatra da je “krajnji cilj te politike i njenih mentora da se, kršeći i ne poštujući zakone i odluke, kao i konsenzusom svih strana ranije utvrđeno spoljno-političko opredjeljenje, zaustavi put BiH prema NATO-u i Evropskoj uniji” i da se blokiraju i obesmisle državne institucije kako bi se u potpunosti razgradila BiH.

SDA smatra da je “takva destruktivna politika prijetnja stabilnosti i miru u BiH, ali i regionu”, zbog čega su pozvali Dodika i SNSD da obustave politiku destabilizacije države.

“Pozivamo SNSD da počne u cjelosti poštovati Ustav i zakone BiH, te da poštuju potpisane Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje su potpisali lideri SDA, SNSD i HDZ BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović”, navodi se u saopštenju.

U SDA smatraju Dodika glavnim krivcem za krizu u vezi sa formiranja vlasti, jer on zahtijeva da se ne poštuju zakoni kojima se ranije definisao NATO put BiH.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
velimir1966
Gost
velimir1966

Cavic,Dodik i Bakir su tri najveca zla za BIH!
Kao nekad Franjo,Slobo i Alija!
Nista se nije promijenilo u BiH!

Objektivno
Gost
Objektivno

Daleko sam od Dodikovog obožavaoca, ali kad se raspala ONAKVA država, nikakva šteta da se raspadne i Bosna. To je vještačka tvorevina, u kojoj tri naroda gledaju ko će koga prevariti. Švajcarska je nastala dobrom voljom 3 naroda, a ovdje postoji dobra volja političara samo jednog naroda. Raspad je neminovnost u sledećim decenijama, samo da Boga molimo da prođe mirno,… Više »

Realno
Gost
Realno

Hrvati imaju Hrvatsku, Srbi imaju Srbiju, Bosnjaci Bosnu, a Crnogorci Crnu Goru. To su 1000 godisnje drzave, koje postoje vjekovima i za koje svi znamo.
Svi ostali koji zive u tim drzavama trebaju da postuju tu cinjenicu i miran je Balkan.
U suprotnom,ako neko zeli tudju teritoriju, bice belaja 😞

Veseli Bosanac
Gost
Veseli Bosanac

Bosna je 91 destabilizovala Jugoslaviju i desio se rat. Mir je sklopljen stvaranjem Republike Srpske. Sad ona izlazi iz Bosne. Nema ko to da sprijeci jer narod RS je ujedinjen u toj odluci.

Balkanac
Gost
Balkanac

RS je genocidna tvorevina koja kao takva je osudjena da nestanak.
Sve ostalo su puste zelje nekih nacionalromanticara.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Katasrofa, moj dobri predsjedniče.

Dzordz
Gost
Dzordz

Sta bi da ti da on igra kako ti sviras? Los ti je repertoar.

Send this to a friend