Region

Šeiku ukrali nakit vrijedan milione: Pali Hrvati i Srbin povezani sa Pink Panterima

Foto: MUP Hrvatske/Jutarnji

Hrvatska policija juče je, poslije višemjesečne intenzivne saradnje sa italijanskom policijom,  uhapsila četvoricu hrvatskih državljana, i to jednog 60-godišnjaka, 43-godišnjaka i dvojicu 48-godišnjaka, osumnjičenih za krađu nakita milionske vrijednosti u januaru ove godine u Veneciji.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palati pod nazivom ”Blaga mogula i maharadža”.

Čitava kolekcija je neprocjenjive vrijednosti, a ukraden je par minđuša od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara, broš od platine i rubina vrijedan više od dva miliona dolara iz poznate Al Thani kolekcije, uključujući i privezak sa desetokaratnim dijamantom.

Snimci nadzornih kamera pokazali su da je jedan od lopova mirno otvorio izložbenu vitrinu, uzeo dragulje i otišao.

Policija je navela da se alarm uključio minut kasnije, što je pljačkašima bilo dovoljno da pobjegnu.

Protiv uhapšenih hrvatskih državljana pokrenut je krivični postupak pred sudom u Veneciji, a uhapšeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske.

Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu sa nekoliko velikih krađa nakita u različitim državama Evrope u sklopu kriminalne organizacije ‘Pink Panter’.

Za njim je međunarodnu potjernicu raspisala i Švajcarska zbog krađe nakita vrijednog osam miliona švajcarskih franaka u martu 2011. godine u Bazelu, tokom izložbe “Baselworld 2011“.

U sklopu iste akcije u četvrtak je na graničnom prelazu Tovarnik uhapšen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Srbije, takođe po evropskom nalogu za hapšenje.

Kriminalistička istraga se nastavlja, navode u hrvatskoj policiji.

3 Komentara na "Šeiku ukrali nakit vrijedan milione: Pali Hrvati i Srbin povezani sa Pink Panterima"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend