Region

Sjutra lokalni izbori u Albaniji: Za glasanje se sprema vlast, opozicija ne vjeruje u njih

Ilustracija, foto: Pixabay

Albanci će u nedelju na lokalne izbore – ako slušaju vladu, ili će ostati kod kuće – ako slušaju predsjednika i opoziciju.

Dok budu donosili stav o vlastima na nivou opština, birači u Albaniji ovog vikenda pokazaće šta misle o mnogo važnijoj temi – višemjesečnom sukobu vladajućih socijalista i opozicionih demokrata.

Vlada Edija Rame raspisala je lokalne izbore za 30. jun, ali ih je predsednik Iljir Meta najprije poništio, pa samostalno zakazao nove za 13. oktobar.

Za glasanje se sada spremaju samo pristalice vlasti, dok opozicija tvrdi da neće dozvoliti održavanje izbora jer ne postoje demokratski uslovi za glasanje.

“U Albaniji je na sceni polarizacija vlasti i opozicije među kojima vlada potpuno nepovjerenje.

Stvar se manje tiče suštine i sadržaja politika, a mnogo više igara moći i odsustva želje obje strane da se nađe kompromisno rješenje”, kaže za BBC na srpskom Florijan Biber, ekspret za Zapadni Balkan i profesor na Univerzitetu u Gracu.

Protesti na ulicama Tirane traju od februara 2019. godine i često su bili praćeni sukobima policije i demonstranata.

Osim odlaganja lokalnih izbora, opozicija zahtijeva da premijer Rama podnese ostavku, kao i da budu oslobođeni svi demonstranti koji su uhapšeni tokom protesta, uz obrazloženje da su oni zapravo politički zatvorenici.

Send this to a friend