Region

Slovačka će testirati na koronavirus sve osobe starije od deset godina

Foto: Facebook

Slovačka planira da testira na koronavirus sve svoje stanovnike starije od deset godina, objavio je danas slovački premijer Igor Matovič, izvijestila je agencija TASR.

Još nije jasno hoće li takvo nacionalno testiranje biti obavezno ili dobrovoljno.

Djeca mlađa od deset godina neće morati da se testiraju, rekao je Matovič, i pojasnio je to odlučeno na osnovu savjeta pedijatara.

Testiranje bi trebalo da se sprovede tokom iduća dva vikenda. Program će početi u žarištima epidemije idućeg vikenda a nastaviće se u ostatku zemlje 31. oktobra i 1. novembra, izvijestio je TASR.

U operaciji će pomoći policija i vojska kako se ne bi preopteretili zdravstveni radnici. Slovačka ima oko pet i po miliona stanovnika.

Testiranje će biti organizovano slično kao i izbori i u zemlji će biti oko 6000 stanica za testiranje.

Vrijeme dolaska će biti građanima određeno po abecednom redu kako bi se spriječila okupljanja pred stanicama, rekao je premijer i dodao da će testiranje biti besplatno.

Vlada tu operaciju priprema tri sedmice i naručila je oko 13 miliona antigenskih testova koji bi rezultate trebalo da daju brzo, rekao je Matovič.

“Ako to uspijemo mogli bismo biti uzor cijelom svijetu”, dodao je.

Dodatne pojedinosti će se, najavio je Matovič, objaviti nakon sjutrašnje vanredne sjednice vlade.

Slovačka u posljednjem periodu bilježi rekordne brojeve novozaraženih, a u subotu, dan nakon rekordnih 2.075, imala je 1.968 novih slučajeva, po podacima ministarstva zdravlja.

Od početka pandemije Slovačka je imala 28.628 slučajeva zaraze, a umrle su 82 osobe.

Send this to a friend