Region

Srbija će i naredne dvije decenije biti zarobljena Titovim dugovima

Srbija će i naredne dvije decenije biti zarobljena Titovim dugovima
Josip Broz Tito

Po osnovu kredita odobrenih u periodu bivše SFRJ, Srbija, prema stanju posljednjeg dana prošle godine, duguje još ukupno 1,9 milijardi eura. Obaveze imaju prema Svjetskoj banci, Pariskom klubu povjerilaca, Slovačkoj Republici i Kuvajtu. Riječ je o zajmovima koje je SFRJ uzimala tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Zaključno sa 1983. kada su prvi put reprogramirani. Nakon otpisa dijela potraživanja Pariskog i Londonskog kluba, Srbiji je ostalo da otplati 6,4 milijarde dolara.

Danas ubjedljivo najviše duguju Pariskom klubu – puna milijarda eura, Svjetskoj banci 652,74 miliona eura, Kuvajtu 251,41 milion eura i Slovačkoj – 6,43 miliona eura. Ovaj poslednji otplatiće tokom 2020. godine.

“Dug prema navedenim povjeriocima Republika Srbija otplaćivaće zaključno sa 2041. godinom, i to Svjetskoj banci do 2031, Pariskom klubu povjerilaca do 2041, Slovačkoj u 2020. godini i Kuvajtu do 2034. godine. Dugovanja prema navedenim povjeriocima nastala su u godinama koje su prethodile prvom reprogramu dugova iz 1983. Sredstva dobijena od tih povjerilaca korišćena su za infrastrukturne projekte, kao i za potrebe privrede – izgradnju industrijskih kapaciteta, poljoprivredu, elektroprivredu, vodoprivredu, šumarstvo, saobraćaj”, bjašnjavaju u NBS.

Srbija je svoje obaveze iz perioda bivše SFRJ reprogramirala počev od 2002. godine, i od tada blagovremeno servisira te obaveze prema redovnim planovima otplate. Deceniju prije toga, od 1992. godine do 2002. nijesu otplaćivali te dugove.

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
susedNagualBudibogsnamaCrmničaninTrol
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sused
Gost
sused

TITO je uzimo kredite i izgradjivo YUGU aovi danas uzimaju kredite i pune svoje dzepove i prodase sve ono stoje TITO napravio -fabrike

Nagual
Gost
Nagual

Zadužio ih Tito od 1945 do 1990, 2 milijarde… Nakon 1990. zadužili se 40 milijardi..

Budibogsnama
Gost
Budibogsnama

Imate li kojeg pametnijeg davača naslova?

Crmničanin
Gost
Crmničanin

Kad mu se ime pomene, svi kape gore i pogled dolje…

Trol
Gost
Trol

Srbija je toliko hlapila od ExYU da je mogla sve to isplatit da nijesu kfali i sami od sebe. A j naslov vam je glup jer je ukupno dugovanje Srbije barem 10x ovoliko, tako da testo da ce grcat od ovih 10%

ElPatron
Gost
ElPatron

Smijesni ste oni ce da grcaju a mi da uzivamo a mi imamo 4 milijarde spoljnog duga jad vas vidio u vr glave ka sto vas je 🤣😂🤣😂🤣😂😂🤣

Haris
Gost
Haris

Imamo i mi u Crnu Goru Tita, na zdravlje mu.

svetac
Gost
svetac

bez brige sve zelmje u regionu imaju svog TITA, samo sto nas ovi nasi sadsnji uvlace u veca g nesgo sto nas je TITO ostavio.

Send this to a friend