Region

Srpski političari da paze što govore

Milan Antonijević

Violeta Cvejić

U Srbiji se njeguje ksenofobija, nekažnjeno se širi mržnja i nema jasnog odgovora prema ratnim zločinima čiji su počinioci osuđeni od međunarodnih sudova koje je Srbija priznala, kaže Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo u intervjuu Pobjedi.

POBJEDA: Utihnula je žestoka retorika iz Beograda ka Podgorici, ne znamo do kada, ali zanimljivo je da je u središtu tog napada bila Srpska pravoslavna crkva čiji su predstavici sinhronizovano djelovali sa političarima. Da li se političari oslanjaju na pomoć crkve zbog njenog uticaja među vjernicima ili zato što nemaju izlaz iz situacije koju su sami doveli do usijanja?

ANTONIJEVIĆ: Ovo je neka ljetnja pauza jer u Srbiji postoje druge teme te kampanje treba gledati kao kampanje koje na domaćoj političkoj sceni sklanjaju druge teme koje su izašle u javnost. Kada govorite o položaju SPC u Crnoj Gori, to ima određenu političku težinu, ali crkva je više bila predmet kampanje a manje predmet racionalnih stavova.

Kakav je odnos države prema SPC? Postoji određeni zaokret i svijest da podrška koja je ranije postojala ne bi trebalo da bude zloupotrijebljena, ali političari pokušavaju da pozajme određeni procenat podrške koji ima SPC da bi ostvarili neke svoje političke ciljeve zloupotrebe su na obje strane i taj odnos nije previše iskren. Govori se i o oporezivanju SPC i drugim mjerama koje sekularna država mora da vrati u javni diskurs. Treba prestati sa zloupotrebom crkve a crkva treba pokazati odgovornost prema građanima i svemu što se dešavalo.

POBJEDA: Često se pominje značaj posjete predsjednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji: daje obnovljeno staro prijateljstvo, da je Srbija bila veoma ugledna u Evropi kada joj je Francuska bila saveznik, međutim, jedna od ključnih poruka predsjednika Makrona je patriotizam da, ali nacionalizam ne… Da li je Srbija dobro razumjela tu poruku s obzirom kako nastupai poštuje susjede?

ANTONIJEVIĆ: Očigledno je ta poruka pravovremena i Srbija treba da pogleda kako izgleda regionalna politika. Svaki signal koje države u regionu šalju međusobno biće čitan i u EU i to je poruka predsjednika Emanuela Makrona. Francuska sada zauzima drugačiju poziciju prema zemljama Zapadnog Balkana koje moraju da gledaju kako da usklade regionalne politike. Ukoliko sa Balkana dolaze disonantni tonovi, uličnim žargonom koškanje, takva grupa zemalja neće dobiti pažnju ni u Briselu, Berlinu i Parizu. Zato očekujem da se vodi odgovornija politika i da shvatimo da se izjave koje naši političari daju u Beogradu prevode i mnogo utiču na pažnju koju će region dobiti u budućnosti.

Ovdje ima pitanja koja su vezana za ekonomsku regionalnu saradnju i nadam se da ćemo imati drugačije tonove koji će pokazati sposobnost zemalja u regionu da sarađuju. Zemlje koje su na ovom stepenu razvoja ako nemaju zajednički nastup biće na periferiji Evrope, dakle, regionalno zajedničkim naporima i zajedničkim ekonomskim nastupom ka EU i drugim zemljama dobijamo značaj.

Sa ovim treba uvezati i pitanje migracija i depopulacije Zapadnog Balkana: dok šaljemo negativne signale mladi odlaze iz zemlje jer politika ne govori o saradnji već o nestabilnosti. Ako naši političari to ne shvate, onda ćete imati mlade koji će eventualno glasati iz nekih zemalja EU i na taj način pokušati da vrate normalnost u zemlje iz kojih su otišli.

POBJEDA: Dugo godina ste bili u JUKOM-u, koji su najdrastičniji primjeri kršenja prava manjinskih zajednica u Srbiji i građanskih sloboda? Da li u Srbiji raste ksenofobija i zašto stalno kukamo da je naša žrtva najveća i na tome gradimo mitove koje ostavljamo djeci?

ANTONIJEVIĆ: Kada gledate manjinsku politiku u oči, upada etnička distanca prema Albancima što je odlika mladih i svih generacija. Država mora da ima proaktivnu politiku, jer odnos prema manjinama nije odnos prema drugačijem već prema jednakom što se mora vidjeti i kroz školstvo i druge sisteme. Prevedeno na jezik političara, ono što se dešava u Narodnoj skupštini mora biti potpuno izmijenjeno i stvoriti mogućnost za saradnju sa drugim i drugačijim.

U Srbiji imate 23 nacionalne zajednice i savjete nacionalnih manjina, ali nemate politiku koja bi smanjivala etničku distancu i koja bi od albanskih ili nekih drugih manjinskih zajednica stvorila ravnopravne zajednice koje nemaju problema što govore drugim jezikom. To je neki put koji smo započeli i gdje Srbija mora da pokaže mnogo zreliji odnos.

Ksenofobija postoji i ona je njegovana: imamo nasljeđe 90-ih godina, a odgovor Srbije na odsustvo jasne reakcije prema ratnim zločinima koji su činjeni i prema srpskom narodu je mnogo glasniji i nažalost bučniji od ostalih. Moramo shvatiti da se odnos prema prošlosti gradi decenijama na čemu svaka država u regionu mora raditi, a ne da tražimo primjere i izgovore u tome ko je na lošiji način obrazložio šta se sve dešavalo 90ih prema ratnim zločinima. Treba priznati prije svega pojedinačnu odgovornost koja je utvrđena i pred međunarodnim sudovima koje je priznala Srbija, ali i pred domaćim pravosuđem.

POBJEDA: Godišnjica genocida u Srebrenici obilježena je tako što je u medijima, pod kontrolom vlasti, Vojislavu Šešelju, haškom osuđeniku, dato neograničeno vrijeme da objašnjava šta se desilo u Srebrenici. Da li se sadašnja vlast plaši Šešelja kada onjezikom mržnje nekažnjeno vrijeđa sve one koji kažu da je bio genocid, kada optuži ministra Ljajića daje trgovac drogom…

ANTONIJEVIĆ: Šešelj je političku karijeru izgradio na širenju mržnje, negiranju i opravdavanju zločina koji su vršenii vlast se više stidi onoga što Šešelj izgovara nego što ga koriste. Nadam se da ćemo narednih mjeseci vidjeti otklon od takve politike. Nakon osude u Haškom tribunalu trebalo je da prestane mandat Vojislavu Šešelju i očekujemo malo veću hrabrost i Narodne skupštine i onih koji tu pravnu odluku treba da sprovedu i da se odgovorno odnose prema svojim građanima.

Žrtve smo bjesomučne kampanje koja nekažnjeno funkcioniše više decenija. Očekujem pozitivne promjene i otklon od onoga što se izgovara. Narodna skupština je pod lupom, što se vodi i u izvještaju Evropske komisije. Mene zabrinjava što Šešelj uspijeva da unutar svoje stranke zadobije ljude koji se neće usprotiviti širenju mržnje već će to i nastaviti. Oformljena je grupa koja nekažnjeno širi mržnju, ali mislim da će ovdje biti prostora i za sudske postupke i da polako sazrijeva vrijeme kada iz poslaničkih klupa neće moći da se urušava ugled svoje zemlje.

POBJEdA: Od 1. decembra prošle godine ste izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo koja je usmjerena na izgradnju odgovornog i otvorenog društva. Koliko je Srbija otvorena za sugestije koje dolaze iz nevladinog sektora i pokazujeje li u dovoljnoj mjeri odgovornost prema problemima ko je građani ne mogu da riješe: npr. decenijski sudski postupci, korupcija koju nikako da stavimo pod kontrolu… ?

ANTONIJEVIĆ: Postoji dijalog između građana i pravosuđa i on će se i dalje uspostavljati. Na određeni način će se sa sudijama i tužiocima napraviti platforma koja će govoriti o problemima građana: na koji način oni mogu da dobiju od suda drugačiju i kvalitetniju uslugu i brže postupke. Međutim, za to nedostaje politička podrška jer pravosuđe se često ograničava u komunikaciji sa građanima konkretno govorimo o akcijama koje su koordinirane iz Ministarstva pravde i idu ka organizacijama koje sa pravosuđem otvaraju veze sa građanima. Veliki broj organizacija ima program koji se zove otvorena vrata pravosuđa a koji opstruiše Ministarstvo pravde. To pokazuje da se mora raditi na političkoj podršci i volji da se promijeni percepcija pravosuđa u očima građana, sa druge strane mora se promijeniti kvalitet pravde koji građani dobijaju pred našim sudovima.

U borbi protiv korupcije se ne vide jasni pomaci s obzirom na broj predmeta koji su pokrenuti tokom 2018. godine. Kada govorite o visokoj korupciji mi nemamo jasnih rezultata, a organizacije koje na to ukazuju trpe pritiske. Još veće pritiske trpe mediji koji o ovakvim malverzacijama govore i to mora biti postavljeno na drugačiji način.

Napadi

“Uveden je orkestrirani napad na svakoga ko istražuje, i ne govori se o uzrocima istraživanja nego o načinu na koji mediji dolazile do informacija. Mislim na posljednji slučaj napada na novinare Krika kada su novinari pisali o poklonima koje dobija brat ministra finansija Predrag Mali. Mediji su pogrešna meta, jer građani očekuju da saznaju da li je bilo korupcije. Dakle, sve ono što se dešava mora naići na odgovor države, ali potpuno drugačije se mora shvatiti medijska nezavisnosti jer što se istražuje je u interesu građana samo sa jakim medijima imaćemo jako civilno društvo i opštu svijest građana o tome kako država koja želi da bude članica EU treba da izgleda”, kaže Antonijević.

Prepoznatljivost

“Da nije Novaka Đokovića još uvijek bismo bili pamćeni kao država iz koje su poticali različiti ratovi tokom 90-ih godina. Takve slike moramo zamijeniti. Za početak treba da prihvatimo i jasno osudimo ono što se dešavalo. Samo tako možemo doći do zajedničke ekonomske zone koja može pokazati sposobnost Balkana da se pokrene što je građanima i najbitnije”, naglašava Antonijević.

Ksenofobija

“U Srbiji dio društva glorifikuje zločince iz 90-ih godina i tu se vidi ksenofobičnost. Lična odgovornost se prebacuje na kolektivnu i to rade oni kojima je utvrđena lična odgovornost, koji hoće tu odgovornost da podijele sa narodom iz kojeg dolaze. Nadam se da im to neće uspjeti, jer ratni zločini i zločinci imaju svoje ime i tako treba da ostane. Oni treba da ponesu svoju krivicu i priznaju da su pogriješili. Još uvijek smo daleko od toga jer država daje podršku neozbiljnim izjavama, ali moraju se koristiti riječi koje su koristili i međunarodni sudovi iza kojih stoji i Srbija jer na tome se vodi zrelost društva”, ocjenjuje on.

24

avatar
1000
11
13
0
 
18
DankomojsilovićMićoREPUBLIKASRBSKAJes, jes
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mojsilović
Gost
mojsilović

Pobjeda je poznata kao demokratski medij. Svjetski priznat.

Mićo
Gost
Mićo

Svaki dan šire propagandu… i to tzv strucnjaci bez grama istorije…

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Svi to znaju ali nece da vide borila se braca 90-tih protiv Alkaide
Zbog toga ljudino sto ne znas ne pricaj nego vidi sta da radis sa Albanskim zastavama i kalasnjikovima po CG

Dokle preko red
Gost
Dokle preko red

Bugajski, Janjić, Kilibarda, Djonović, Radončić, Jovanović,G. Sekulović, V. Sekulović, Djenero, Trifunović, Drecun, Pančić, Pustahija, Nikolaidis, Adžić, Cerović, M. Perović, A. Damjanović, Lješević, V. Djukanović, Čanak, bokser Popović, Tomić…

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kakva kampanja SPC, to je opšte stav naroda i u Srbiji i u Crnoj Gori

Jes, jes
Gost
Jes, jes

Crnogorci: Trt, Meduna.

Danko
Gost
Danko

Pa e e!

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Srpski politićari osvajaju glasove na izborim sa pljuvanjem po susjednim narodima, i bukvalno su plaćeni za to pljuvanje. I tako dugo će da pljuju dokle god većina njih bude tako razmišljala, zato što su u demokratskim zemljama političari glas naroda, pa kakav god on bio.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

To nije tacno, sem Seselja koji je marginalan, nema politicara koji osvaja glasove na taj nacin. I Vucic je morao da promeni retoriku jer je shvatio da od pobede na izborima nema nista ako nastavi sa tom nacionalistickom retorikom, zato je izasao iz radikala i postao veci europljanin od Tadica. Niti u opoziciji ima nekoga ko osvaja glasove na taj… Više »

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Vjerovao ili ne i ne spominju vas

Meho
Gost
Meho

E sad da zamjenis Srbija sa bilo kojom zemljom balkana u ovom clanku sve bi bilo tačno. Ni u cg bolja prava manjna nisu. Kriminal I gori. Korupcija isto, ovdje 30 godina ista vlast. Sto cdm ne objavi jedan ovakav kritički intervju o cg, a ne o Srbiji, niste vi srpski portal.

Danko
Gost
Danko

Zato sto su ugrozeni samo crnogorci a oni su vecina!

joko
Gost
joko

Dok Srbija ima ovakve ,,sinove,,i ,,braću..ne treba da brine…propast joj je zagarantovana.

Gile
Gost
Gile

Znači popovi otišli malo da se okupaju…dako pođe vulin i ostala ekipa.jer se baš čuju …

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Tako su se Srbijancima i Crnogorci a 500g sprdali

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Одакле више вадите ове “стручњаке”?!

Emanuel
Gost
Emanuel

Još malo pa nestalo. Svjetski poredak se raspada, onaj Sorošev.

Budio iskreni
Gost
Budio iskreni

Vadimo ih iz srbije, tamo ima svakakvog taloga evo 500 i kusur godina.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Има вала и ође и тамо. Накотило се свега.

Budi budi
Gost
Budi budi

Budimo upravu si. Najviše ih je u SRB došlo iz CG, Kosova, Bosne, HR. Ali ovi iz CG su uz Kosovare najgori.

Roki
Gost
Roki

Puštite ljude da se odmore, pa će nas opet napanut u septembru. Moraju i popovi da odmaraju ljeti, kako im ga je u crne haljine, muke njine niko ne zna.

Emanuel
Gost
Emanuel

Muke tvoje znaju svi. Zgubidan.

VALENTIN
Gost
VALENTIN

A tvoje muke znaš samo ti, a mi ih samo predpostsvljamo.

Podgorica
Gost
Podgorica

Kod Katolika je samo Papa u bijelo

Send this to a friend