Region

Šta je Vučić govorio o Radoičiću: Nije cvećka, ali je na braniku srpskog naroda na sjeveru Kosova

Aleksandar Vučić/ Foto: Screenprint RTS

Nije akademik i cvećka, ali je na braniku srpskog naroda na sjeveru Kosova – tako je godinama unazad predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o Milanu Radoičiću, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Milan Radoičić je od 2018. potpredsjednik Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Radoičića su vlasti u Prištini označile kao nekog ko je organizovao i učestvovao u napadu na policiju Kosova 24. septembra, kada je ubijen jedan policajac.

Kosovske vlasti objavile su i snimak drona na kojem se, kako kažu, vide naoružani muškarci koji nose maske i vojne uniforme, a među kojima je i Radoičić, u manastiru Banjska, nakon napada na policiju Kosova.

Radoičića je američko Ministarstvo finansija stavilo na crnu listu decembra 2021. godine zbog sumnje na umiješanost u međunarodni kriminal i korupciju.

Zahvalnost na ‘čuvanju Srbije na Kosovu’

Predsjednik Srbije je i prije šest mjeseci, kao i ranijih godina, govorio o Radoičiću kao o nekome ko je spreman da se bori za srpski narod.

“Kada govore o tome da sam kriv što sam rekao da znam koliko se oni koji upadaju na sjever da ubijaju Srbe plaše Milana Radoičića, nisam slagao ništa”, rekao je Vučić u aprilu 2023. na konferenciji za medije.

Nije jasno na koga je Vučić mislio kada je govorio o onima koji upadaju na sjever “da ubijaju Srbe”.

Vučić je i tada, kao i u više navrata ranije, rekao da Radoičić nije akademik.

“Da li je on akademik, ne nije, da li je uvijek bio spreman da se bori za narod – da jeste. Ako znate nešto prijavite organima, nemojte da pričate gluposti po televizijama. Neće biti zaštićenih, ni Radoičić ni neko drugi”, poručio je Vučić.

Istog mjeseca je predsjednik Srbije na sastanku sa predstavnicma kosovskih Srba u Raški, na jugozapadu Srbije u blizini granice sa Kosovom, govorio o Milanu.

Nije precizirao o kom Milanu govori, ali se čini da je mislio na Radoičića, koji je prisustvovao sastanku.

“Šta mislite, da je najgori na svijetu, da li je zavrijedio hiljade naslovnih strana i ovdje i u svijetu, Milan? Neće biti da je to razlog. Biće da je razlog što ga se plaše i što ga vide iza svakog drveta, i što znaju da će da se bori sa svojim narodom ako, ne daj bože, do toga dođe”, naveo je Vučić.

Vučić izjave o Radoičiću, kao jednom od onih koji čuvaju Srbiju na Kosovu, sežu i do 2017. godine.

“Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, jer čuvaju je oni i njihova djeca. I Rakićeva i Jeftićeva. I svakog od njih. I Radoičićeva i Stojanovićeva. I Kostićeva i ne znam čija još”, naveo je Vučić na konferenciji za medije u septembru te godine.

O optužbama za kriminal

Predsjednik Srbije je Radoičića branio i u parlamentu.

Tako je bilo i u septembru 2022. kada je odgovorio na navode opozicionog poslanika Radomira Lazovića da su kriminalci promovisani u zaštitnike Srba na Kosovu.

Lazović je precizirao da misli na Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, biznismena sa sjevera Kosova.

Vučić je odgovorio da su optužbe o kriminalu na sjeveru Kosova “floskula koju koriste protivnici Srbije iz inostranstva, podstaknuti ovde u zemlji, bez ikakvih dokaza”, kako bi “uništili odbranu” srpskog naroda na Kosovu.

O američkim sankcijama

Kada su Sjedinjene Države u decembru 2021. sankcionisale Radoičića, Zvonka Veselinovića i još 11 osoba, Vučić je izjavio da će nadležni organi Srbije ispitati sve ukoliko postoje “neke ozbiljne optužbe”.

“Oni su njih optužili prije svega za ilegalnu trgovinu. Na kraju će ih optužiti što ne poštuju granicu između Kosova i Srbije, ali to je već njihova stvar. Ako postoje neke ozbiljne optužbe, naši državni organi će ih i te kako ispitati”, poručio je Vučić u decembru 2021.

Radoičić i grupa od 12 osoba je sankcionisana zbog sumnji na međunarodni organizovani kriminal.

Radoičić se nije izjašnjavao o ovim optužbama.

O vezama Radoičića sa ubistvom Ivanovića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tvrdio i da Radoičić nije učestvovao u ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića 2018. godine.

“Oni su željeli da protjeraju Radoičića kako bi oslabili srpsku odbranu sjevera Kosova, znali su da je Radoičić jedan od ključnih lica”, izjavio je Vučić za RTS u martu 2019, misleći na kosovske vlasti.

Kosovsko tužilaštvo je 2019. raspisalo potjernicu za Radoičićem jer je dovođen u vezu sa ubistvom Ivanovića, ali je ona 2021. povučena bez ikakvog obrazloženja.

Nakon toga se Radoičić, koji je tvrdio da nema nikakve veze sa Ivanovićevim ubistvom, vratio na Kosovo pošto je prethodno bio u bjekstvu.

Da je uvjeren da Radoičić nije umiješan u Ivanovićevo ubistvo, Vučić je rekao i u novembru 2018. pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).

“Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima ne može uvijek da se ponosi i kojima niko od nas nije srećan, bio uvijek prvi na braniku Sjeverne Mitrovice”, rekao je Vučić za RTS.

On je tada izjavio i da je Radoičić prošao poligraf za ubistvo Ivanovića i da je pokazano da nije učestvovao ni u organizaciji, pomaganju ili podstrekavanju.

Kada je Radoičić početkom jula 2022. objavio video iz okoline Leposavića, na sjeveru Kosova, uz poruku “tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači jer odavde nazad nema”, novinari su predsjednika Srbije pitali šta bi ta izjava trebalo da znači.

“A gdje bi to trebalo da bude Milan Radoičić, koji je inače sa Kosova. Gdje je on, to je njegova privatna stvar, sa državom to nema nikakve veze”, odgovorio je Vučić.

Na zajedničkim sastancima

Kontroverzni potpredsjednik Srpske liste bio je na više sastanaka koje su predstavnici kosovskih Srba imali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Poslije jednog takvog sastanka u Raški u decembru 2022. Vučić se rukovao sa Radoičićem.

Nekoliko mjeseci ranije, u martu 2022, kada je takav sastanak održan u Beogradu, Radoičić je sedio pored Vučića.

Radoičić je učestvovao na pomenutim sastancima predstavnika Srba sa Vučićem iako je bio pod sankcijama Sjedinjenih Država.

Tvrdnje da ne poznaje Radoičića

Prije toga je Vučić u više navrata govorio da sa Radoičićem nikada nije razgovarao.

“Sa Milanom nikada nisam razgovarao, osim ako je bio prisutan na sastancima kada sam prenosio poruke ljudima sa Kosova, pa su tu sjedjeli i ljudi iz Srpske liste”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu u septembru 2021.

Slično je govorio i u februaru 2018. na TV Hepi.

“Nikada sa njim nisam razgovarao, možda je on bio na nekom sastanku gdje sam ja bio, nikad telefonom, nikada uživo, da znam da sa njim razgovaram. Možda je bio na nekom sastanku na Kosovu na kom sam ja bio”, rekao je Vučić.

Radoičić sa Vučićevim sinom

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić objavio je u maju 2023. na Instagramu da su Milan Radoičić i sin predsjednika Srbije Danilo Vučić obišli Srbe iz Kosovskog Pomoravlja u Ćupriji u centralnoj Srbiji.

Simić je naveo da je ta grupa Srba pješice išla u Beograd na miting da “podrže svog predsjednika i državu Srbiju”.

Miting “Srbija nade” organizovala je 26. maja vladajuća koalicija u Srbiji.

Taj miting je organizovan tri nedjelje nakon dva masovna ubistva u kojima je živote izgubilo 19 osoba, uglavnom mladih i djece, a opozicija je na protestima zahtijevala odgovornost vlasti.

Šira javnost je čula za Milana Radoičića u oktobru 2017. kada je nakon lokalnih izbora na Kosovu snimljen u društvu tadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marka Đurića i predsjednika Srpske liste Gorana Rakića.

Dok su ispijali šampanjac, Đurić je pozvao telefonom predsjednika Vučića. Nakon Vučićeve čestitke na izbornom rezultatu, Đurić je započeo skandiranje “Aco, Srbine” zbog čega je snimak postao viralan.

Godinu dana kasnije Milan Radoičić postaje potpredsjednik Srpske liste.

Send this to a friend