Region

Šta piše u zajedničkoj poruci političkih predstavnika Bošnjaka iz regiona nakon sastanka u Sarajevu

Foto: Radio Sarajevo

U Sarajevu je juče održan radni sastanak političkih predstavnika Bošnjaka iz regiona. Sastanku su, pored niza političkih predstavnika Bošnjaka iz BiH, prisustvovali i politički predstavnici Bošnjaka iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Nakon sastanka objavljeno je zajedničko saopštenje koje je Radio Sarajevo objavio u cijelosti:

Današnji radni sastanak iznimno je važan kao korak na poboljšanju komunikacije, jačanju veza i uspostavljanju bolje saradnje Bošnjaka koji žive na prostoru Zapadnog Balkana.

Jasno anticipirajući da su Bošnjaci evropski narod koji je opredijeljen za članstvo svih država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji što je sigurno jedan od ključnih strateških ciljeva kako svake države ponaosob tako i samih Bošnjaka kao naroda koji ima hiljadugodišnju tradiciju življenja u ovom dijelu Evrope.

Na današnjem sastanku podržan je nacrt Deklaracije o ujednačenom pristupu koja je na sličnom sastanku u Sjevernoj Makedoniji usvojena prošle godine. Nakon radnih susreta u Skoplju i Podgorici bilo je posebno važno da Bosna i Hercegovina i politički predstavnici Bošnjaka iz BiH budu domaćini jednog ovakvog radnog sastanka.

Svjesni smo neophodnosti da se saradnja među političkim predstavnicima Bošnjaka u regiji mora podići na viši nivo. Ovim sastankom potvrđeno je da svi Bošnjaci koji BiH vide kao svoju maticu ili državu matičnog naroda mogu računati na Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i bošnjačke političke predstavnike.

Posebno ističemo poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država iz kojih dolaze politički predstavnici Bošnjaka koji su se odazvali današnjem sastanku. Ovo nikako nije pravljenje bilo kakvih paralelnih institucija ili pokušaj da se umanji značaj bilo koje institucije.

Svakako smo opredijeljeni za saradnju i dobrosusjedske odnose svih država kao i za saradnju unutar već postojećeg institucionalnog okvira, ali jasno ističemo da ovakvi sastanci upravo mogu podstaknuti jednu takvu saradnju.

Istovremeno, komunikacija, uvezivanje, strateško planiranje i dogovaranje poznaju različite osnove na kojima nastaju, a narod koji govori istim jezikom, ima zajedničku prošlost i dijeli viziju budućnosti treba političke predstavnike koji će biti spremni po strani ostaviti uskostranačke interese i međusobno sarađivati.

U ovom trenutku kao važno pitanje vidimo i konačnu ratifikaciju sporazuma koji garantuje slobodu kretanja na području Zapadnog Balkana, a koji je dogovoren kao dio Berlinskog procesa. Vizni režim između BiH i Republike Kosovo posebno pogađa upravo Bošnjake koji žive u ove dvije zemlje i nužno je učiniti sve kako bi se osigurala sloboda kretanja.

Veliki odziv na ovakav sastanak potvrda je da postoji potreba za čvršćom saradnjom te je ovo još jedna prilika da se ovakvim susretima ubuduće priključe i oni koji su sa današnjeg sastanka izostali. Na sastanku je dogovoreno da ovakvi susreti budu organizovani redovno i to barem dva puta godišnje.

Na kraju, sa današnjeg sastanka šaljemo i snažnu podršku političkim predstavnicima Bošnjaka u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji koje u narednim danima očekuju parlamentarni izbori u ovim zemljama. Ulazak u državne parlamente bošnjačkih predstavnika bio bi posebno značajan za bošnjačke zajednice u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji ali i u jednom širem regionalnom kontekstu.

21

avatar
1000
11
10
0
 
15
Crna GoraKonikKrcunSrbijaDoKosovaPop
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Konik
Gost
Konik

Život nisu republičke granice AVNOJ-a.

Budva
Gost
Budva

Zbog ovoga će se izdvojiti Republika Srpska

SrbijaDoKosova
Gost
SrbijaDoKosova

I Vojvodina i Sandžak.

Krsto
Gost
Krsto

Svi ćemo u novu zajedničku državu.Svi Bošnjaci, svi Srbi,svi Crnogorci,svi Makedonci,svi Hrvati……….svi u jednu DRŽAVU

Krcun
Gost
Krcun

Sa Sandžakom i Vojvodinom bez srbije, oni idu sa Kinezima u zajednicu.

Sasa
Gost
Sasa

Mi smo svi isti ljudi na ovim prostorima, svijet se globalizuje a mi smo najbliži jedni drugima na jugoslovenskim prostorima.

Ipak je tako
Gost
Ipak je tako

Nas ođe interesuju samo Crnogorci i Crna Gora

Pedja *
Gost
Pedja *

Apsolutno podržavam Bošnjake i ovakav njihov stav . Svakome treba pokazati zube . Nisam primetio ništa Zajedničko sa srpskim svetom , naprotiv.

Realan
Gost
Realan

Piše da je ista matrica kao Srpski svet! Ne ulazim u lični osjećaj, ali Bošnjak u CG je, po meni, u zabludi kao Srbin iz CG. Dakle vjerska identifikacija sa narodom u Državi pored. Nećeš da si Crnogorac pravoslavac, ili musliman, katolik..Bliži ti pravoslavac iz Vranja, ili musliman iz Bihaća od brata komšije iste krvi, naravi….Matrica-vjerski fanatizam!!!

EDIN
Gost
EDIN

Saglasan u potpunosti.

Istina
Gost
Istina

Po tebi su svi u zabludi sem Crnogorci .Neka svako bude ono sto je u stvari.Mogu zamisliti sta bi se dešavalo da su se Srbi ovako sastali.Ja mislim da bi u CG proglasili 3 svjetski rat

Radivoje
Gost
Radivoje

Bosnjaci. Od kada ste postali bosnjaci. Nikada ovaj naziv za Vas kao vjerski obojeni ,nije postojao. U peto koljeno vi ste bili pravislavci. Bar u Crnoj Gori. I bili dio zivota. A i sire. Lise Srbije. Dje ste bili domacini. Politika je jedno a vjera drugo. Ko razumije,razumije.

1111
Gost
1111

Hahahahahaha u tu mitomaniju samo vi srbi mozete vjerovat.Mi bosnjaci srbi nikad bili nismo i niti cemo a svoje teritorije cemo vratit,sve sto ste lazno uzeli smecari

Pop
Gost
Pop

Šta je bio Stefan Nemanja po vjeroispovijesti do svoje 37god.U koju crkvu je kršten?

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Postali su Bosnjaci poslije genocida u Bosni I Hecegovini. Da nisu, nestali bi kao narod. Makar ne misle lose svojim komsijama, naprotiv. Svi do jednoga vole i postuju drzave u kojima zive. Na teritorijama pod Bosnjackom kontrolom nisu rusene crkve, kao na teritoriji pod kontrolom genocidasa, gdje su srusene sve Bogomolje osim srbskih. I poslije sveg zla koje im se… Više »

Marko
Gost
Marko

I na kraju… Poštujemo mi svaku drzavu iz koje dolazite, ne miješamo se u njihov politički izbor, ali tamo gdje su izbori zna se za koga treba da glasate. Toliko providno i jadno.

Milos
Gost
Milos

Bošnjački svet

Asteriks
Gost
Asteriks

Bravo! Tako rade građanske partije.

Realan
Gost
Realan

Gradjanske? 🙂 Misliš islanske?

Omer-beg
Gost
Omer-beg

ovoje privatna Ibrahimoviceva partija

Marko
Gost
Marko

Kako misliš građanske, ovo su stranke koje se prave na nacionalnoj odnosno vjerskoj osnovi? U njima nema niko osim bošnjaka. Sve više ličimo na Iran!

Send this to a friend