Region

State Department: Još nijesu saopštena nova imena na crnoj listi

Foto: Screenshot Youtube

Sjedinjene Države još nisu objavile nova imena u vezi sa uredbom predsjednika Džoa Bajdena, izjavio je je portparol State Department-a Ned Prajs za Glas Amerike, odgovarajući na pitanje da li će potencijalno novi ljudi biti na crnoj listi.

„Međutim, zahvaljujući uredbi moći ćemo da se pozabavimo najhitnijim prijetnjama stabilnosti i napretku demokratskih institucija“, rekao je Prajs.

On je dodao da su „Sjedinjene Države posvećene promovisanju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja širom Zapadnog Balkana, u skladu sa standardima koje države moraju da ispune kako bi ispunile svoj cilj napredovanja na evropskom putu“.

Predsednik Bajden izdao je izvršnu naredbu kojom se zamrzava imovina i zabranjuje se ulazak pojedincima u Sjedinjene Države koji predstavljaju prijetnju bezbjednosti i miru bilo koje zemlje Zapadnog Balkana.

Sankcije će se primenjivati i na ona lica koja su, između ostalog, odgovorna ili umiješana u ometanje primjene Prespanskog sporazuma iz 2018. i Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. godine.

Izvršni nalog obuhvatiće i lica koja su direktno ili indirektno umiješana u korupciju, zloupotrebu javnih sredstava, primanje mita i slično.

Početkom juna, administracija je zvanično proglasila borbu protiv korupcije ključnom za američku nacionalnu bezbednost.

„Korupcija predstavlja prijetnju američkoj nacionalnoj bezbjednosti, ekonomskoj jednakosti, globalnoj borbi protiv siromaštva, razvojnim naporima i samoj demokratiji“, rekao je tada Bajden, dodajući da „efikasnom borbom protiv korupcije i demonstriranjem koristi od nje, uz odgovorno upravljanje može pružiti ključnu koristi Sjedinjenim Državama i drugim demokratijama“.

Send this to a friend