Region

State Department: U Hrvatskoj sve više vjerske netolerancije

Zgrada State Departmenta

Vjerska netolerancija u Hrvatskoj, posebno online, je u porastu, a tome doprinose i grafiti koji slave ustaštvo, kao i verbalno i fizičko zlostavljanje na temelju vjere, naveo je State Department.

U izvještaju o vjerskim slobodama u Hrvatskoj State Department podsjeća da su i Savjet Evrope i ombudsmanka objavili da je u zemlji u porastu vjerska netolerancija, uključujući i onu na internetu, kao i proustaški grafiti. Osim toga, manjinske vjerske zajednice izvijestile su o povremenim slučajevima verbalnog zlostavljanja i fizičkih napada.

U izvještaju ombudsmanke se takođe navodi da komentari na raznim internet portalima optužuju Jevreje za potkopavanje demokratije, slobode i finansijskih institucija.

State Department ističe da je od sveukupno 4,3 miliona stanovnika, što je procjena iz jula 2018, oko 86,3 odsto stanovnika katoličke, 4,4 odsto srpske pravoslavne, a 1,5 odsto muslimanske vjeroispovijesti. Skoro četiri odsto građana se identifikuje kao nevjernici ili ateisti. Ostalo su Jevreji, protestante i druge hrišćani.

State Department takođe navodi kako nevladine organizacije izvještavaju da se granična policija prema migrantima ponašala protivno njihovim vjerskim uvjerenjima, ali da vlada odbacuje te optužbe.

Navode se i upozorenja ombudsmanke da su neke zdravstvene institucije odbile liječenje Jehovinih svjedoka koji zbog svojih uvjerenja nisu htjeli da prime krv, te kako jevrejski lideri smatraju da vlada nije preduzela konkretne korake za vraćanje njihove imovine zaplijenjene tokom holokausta.

Jevrejske i ateističke organizacije su posmatračima State Departmenta kazale i kako su nekatolička djeca diskriminisana u javnim školama.

Islamska zajednica istakla je da dobre odnose s vladom, kao i da je zagrebačko-ljubljanski metropolit Porfirije Perić iskazao zadovoljstvo pravnim statusom Srpske pravoslavne Crkve.

State Department prenosi i da je vlada 2018. dala 288,2 miliona kuna Katoličkoj Crkvi za plate, penzije i u druge svrhe, što je pad sa 299,5 miliona u odnosu na 2017. godinu.

Vlada je finansirala i druge vjerske zajednice koje imaju ugovor s državom, proporcionalno njihovoj veličini, s 21,4 miliona kuna.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
dr.CarОкле
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Car
Gost
Car

Nažalost većinska hrvatska je proustaški orijentisana, normalni hrvati su se već odavno iselili iz takve hrvatske.

dr.
Gost
dr.

Care vrati se u Knin.

Окле
Gost
Окле

Што даље од Хрвата. То је најрадикалнија држава у Европи. Једина држава која највећи спортски успјех слави наци-пјевачем и сви знају његове пјесме. Нека раде они шта год хоће али само што даље од ЦГ-ре

Send this to a friend