Region

Suđenje “kavačkom klanu” zbog bezbjednosti premještaju na drugu lokaciju

Policija Slovenije

Suđenje čelnicima slovenačke ćelije crnogorskog “kavačkog klana” u Ljubljani biće premješteno na drugu lokaciju iz bezbjednosnih razloga, prenio je “Večer”. Zasad nema više detalja, ali istražni organi vjeruju da je bezbjednost sudija i tužilaca pod znakom pitanja. U Sloveniji je na optuženičkoj klupi 14 članova klana, a glavne optužbe odnose se na šverc droge, pranje novca i ubistva.

S druge strane, kako prenose “Slovenske novice” upravo je “kavački klan” slovenačkim organima za sprovođenje zakona stvorio nove bezbjednosne izazove. Suđenje se odvija pred sudijom Tomažem Bromšetom.

“Prilikom transporta do suda okrivljene prati konvoj naoružanih specijalaca, a i u sudnici je pooštren režim bezbjednosti. Sve ovo navodno da bi se spriječila moguća “akcija spašavanja“ optužene braće Kadivc”, prenosi ovaj list.

Glavnooptuženi u Sloveniji je Klemen Kadivc, koji je navodno naloge dobijao od šefova u Crnoj Gori.

Na suđenju u Ljubljani u predmetu “Kavački klan” sredinom aprila pročitana je službena zabilješka, u kojoj se navodi da su čelnici slovenačke ćelije crnogorskog klana u pritvoru skovali plan o zastrašivanju sudija, tužilaca i policije, te isplanirali postavljanje eksploziva na nekolilko lokacija u Ljubljani.

U pitanju je zabilješka nastala maja 2020. tokom razgovora policije sa Igorom Mančićem o aktivnostima ovog klana. Mančić je ubijen u januaru ove godine, kod Ljubljane na Viču.

Kako je prenio slovenački portal “dnevnik.si”u aprilu, Mančić je policiji 2020. ispričao da su čelnici ove organizacije planirali zastrašivanja i bombaške napade, ne bi li sppiječili dalji obračun policije i tužilaštva sa članovima kavačkog klana.

“On je policiji detaljno opisao i veze i ulogu ostalih pripadnika Kavačkog klana, kao i lični karakter osumnjičenog vođe Klemena Kadivca, za kojeg se navodi da je izuzetno moćan u nedozvoljenoj trgovini drogom. Kadivec je, kako se navodi, vodio računa o ilegalnoj trgovini drogom iz pritvora, a dok je bio u pritvoru, skovao je plan da zaplaši sudije, tužioce i policiju kako se ne bi usudili da osude njega ili druge članove iz Kavačkog klana. U tu svrhu je navodno pokušao da dođe do eksploziva koji je trebalo da bude postavljen na raznim lokacijama u Ljubljani”, navodi se u dokumentu koji je policija dostavila sudu.

Mančić je ubijen u januaru ove godine, a na njega je atentat pokušan i 2020. godine, kada je preživio jer je uzvratio hice.

Pred policijom je optužio “kavčane” za teška djela.

Podsjećamo, 24. januara ove godine počelo je suđenje slovenačkoj ćeliji kavačkog klana.

Slovenačko tužilaštvo podiglo je u novembru prošle godine optužnicu protiv 24 pripadnika tamošnje ćelije “kavačkog klana”. Navodno su bili blisko povezani sa Radojem Zvicerom, osumnjičenim šefom “kavačkog klana”.

Tužilaštvo je optužnicu napisalo na više od 500 strana.

Istražitelji su još 2019. godine udarili na ćeliju “kavačkog klana”, optužujući tu kriminalnu grupu da je krijumčarila oko 800 kilograma kokaina i prala milione stečene švercom.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
DušanMario
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dušan
Gost
Dušan

Ima li iko da nije kriminalac i da nije povezan sa kriminalom da prestavite ovome narodu

Mario
Gost
Mario

A traži li brat Abaz i Filip na konju ove Kavčane,neka ne brinu naći oni njih kad-tad,mafija ne prašta,au fidezen.

Send this to a friend