Region

Sukob zbog taksi ljulja kosovsku Vladu

Haradinaj

Vladajuću koaliciju na Kosovu “ljulja” taksa koju je Vlada Kosova uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kategorično je protiv povlačenja takve odluke, dok Demokratska partija Kosova (DPK) poziva da se prekine ponašanje koje zemlju vodi u političku krizu.

DPK, stranka Kadrija Veseljija, inače predsjednika Skupštine Kosova, navela je u srijedu da nedostatak zajedničkog institucionalnog djelovanja o državnim interesima šteti partnerstvu sa SAD-om i poziciji Kosova na međunarodnoj sceni.

“Demokratska partija Kosova zahtjeva da se odustane od jednostranog političkog pristupa i protagonizma koji vodi zemlju u političku krizu u vrijeme kada je izazovima sa kojima se suočava naša zemlja potrebno nacionalno jedinstvo”, stoji u izjavi ove partije od srijede.

Ali, ova partija zahtijeva da se odustane od izjava o korekciji granica koju je zagovarao predsjednik Kosova Hašim Tači, inače bivši predsjednik te partije, ali i od poziva za međunarodnu konferenciju o Kosovu u cilju postizanja sporazuma Kosova i Srbije, što zagovara Haradinaj.

“Ova ideja sadrži realnu opasnost o ponovnom otvaranju konačnog statusa Kosova, koji je okončan proglašenjem nezavisnosti Kosova 17. februara 2008, ali i rizik od uključenja Rusije u proces”, stoji u izjavi DPK-a.

Kadri Vesleji

Veselji je prethodno zatražio da se odluka o carini suspenduje na 120 dana kako bi se dala šansa postizanju sporazuma u dijalogu Kosova i Srbije, što Haradinaj, međutim, odbija.

Haradinaj je u srijedu bio kategoričan da će Srbiji omogućiti pristup kosovskom tržištu u zamjenu za priznanje, ali nikako teritoriju Kosova ili formiranje zajednice nalik Republici Srpskoj.

“Kosovsko tržište im vrijedi milijardu eura godišnje. Preko 500.000 je na osnovu papira i isto toliko bez papira. Budžet Kosova je 2,3 milijarde eura, znači to nije mala stvar. Ukoliko žele da im vratimo naše tržište, u redu, kao u modernom svijetu, dajemo vam kosovsko tržište – vi nama dajte priznanje. Ne vjerujem da pretjerujem ili da kvarim odnose sa nekim našim prijateljem”, kazao je Haradinaj na obilježavanju 22. godišnjice stradanja narodnih heroja Zahira Pajazitija, Edmonda Hodže i Hakifa Zejnulahua u Juniku.

Haradinaj je kazao da je u razgovoru sa međunarodnom zajednicom shvatio da je nemoguće dobiti priznanje, a da Kosovo ne pruži nešto zauzvrat, kao što je teritorija ili republika unutar republike.

“Iz tog razloga Kosovo nudi Srbiji svoje tržište”, dodao je on.

Ambasada SAD u Prištini saopštila je prošle nedjelje da je odbijanje ukidanja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH u suprotnosti sa američkim interesima, dodajući pritom da je dijalog Kosova i Srbije, kao i sveobuhvatan, obostrano koristan, sporazum, u strateškom interesu Vašingtona.

Tači je i u pismu upućenom američkom predsjedniku Donaldu Trampu početkom januara obećao da je spreman i voljan da uradi neophodne kompromise radi postizanja sveobuhvatnog i balansiranog sporazuma, koji će obuhvatiti sva otvorena pitanja i okončati vjekovni konflikt sa Srbijom.

Srbija, međutim, odbija da nastavi dijalog dok Kosovo ne ukine taksu od 100 odsto na robu iz te zemlje, a koja je na snazi od novembra prošle godine.

Send this to a friend