Region

Todorić ostaje u zatvoru zbog mogućnosti bjekstva

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu je danas odredio pritvor osnivaču Agrokora Ivici Todoriću zbog opasnosti od bjekstva, kazala je poslije ročišta Todorićeva advokatica Jadranka Sloković.

<<<Ivica Todorić izručen Hrvatskoj<<<

“Ponudili smo kauciju, sve uslove pod kojima je on bio pušten u Engleskoj – identičnu kauciju, sve mjere opreza… Zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto”, rekla je Sloković.

Dodala je da je ponuđena kaucija u visini od milion kuna (134.000 eura). Sloković je najavila da će se žaliti na odluku istražnog sudije o određivanju pritvora.

“Nedostupnost u postupku ne znači bjekstvo, on je u Velikoj Britaniji koristio legalna prava, a treba reći da ga niko u Hrvatskoj tokom šest mjeseci predistražnog postupka nije ništa pitao”, rekla je ona.

Todoriću je ranije bio određen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svjedoke, pa je sinoć, po izručenju iz Velike Britanije u Hrvatsku, upućen u istražni zatvor.

Na današnjem ročištu odlučivalo se o zahtjevu odbrane da bude pušten na slobodu, jer je ispitana većina svjedoka, dok je tužilaštvo podnijelo novi zahtjev za istražni zatvor, ovoga puta zbog opasnosti od bjekstva.

Nekada najmoćniji hrvatski privrednik juče je izručen Hrvatskoj iz Velike Britanije poslije godinu dana od kada je pobjegao u tu zemlju po izbijanju afere Agrokor, u kojoj je osumnjičen da je nezakonito pribavio 1,142 milijarde kuna (153 miliona eura).

Tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući “Bejker Tili” (Baker Tilly) koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi Ivan i Ante.

Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Todorićeva odbrana žalila se na odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen sa još jednom istragom koja se odnosi na zajmove koje je investicioni fond “Nexus Private Equity Partneri” preko firme “Nexus ulaganja” dao Agrokoru i koje tužilaštvo smatra nezakonitima.

Lokalni mediji podsjećaju da je Todoriću blokirano 64,4 miliona eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Kanadi.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend