Region

Tokom predsjedničkog mandata: Kolinda kredit otplatila, ušteđevinu udvostručila

“Ja sam jedna od vas”, često spominje predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja sad traži novi petogodišnji mandat na Pantovčaku. Naravno, ne treba zaboraviti ni njezinu čuvenu izjavu o tome kako će Hrvatska postati jedna od najbogatijih zemalja Evrope i svijeta…, piše Index.hr.

Više nema kredita, povećali joj platu, a štednju je udvostručila

Grabar-Kitarović, “jedna od nas”, u svom je mandatu definitivno radila na povećanju blagostanja – onog vlastitog.

“Za razliku od 2015. godine kada je tek postala predsjednica, danas više nema kredit koji je trebala otplaćivati do 2032. godine, štednja joj je s milion kuna, odnosno, 143.000 eura, porasla na oko 257.000 eura, a suprug Jakov, koji na početku mandata nije imao nikakvih primanja i bio nezaposlen, danas radi s mjesečnom platom od oko 2.000 eura, te ima i ugovor o djelu s jednom inostranom kompanijom za iznos od oko 25.000 eura. Jakov je prijavio i vlastitu ušteđevinu od oko 3,2 hiljade eura. Od početka mandata predsjednici je značajno rasla i plata,  pa smo je tako u 2015. godini plaćali 3,1 hiljadu eura, a danas je plaćamo 3,4 hiljade eura, odnosno  24.376,20 kuna (odnos kuna-euro je 7:1=), piše Index.

Kako navde, štednja predsjedničke familije povećala se za više od 800 hiljada kuna, odnosno 114.285,714 eura, a najveći dio štednje od 108.132 eura zapravo je uplata NATO-a na račun Grabar-Kitarović u decembru  2017. godine. Naime, Grabar-Kitarović bila je pomoćnica glavnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju, a riječ je o uplati za penziju na koji se ne plaća porez.

“Neoporezivi jednokratni primitak od rada uz platu u NATO-u”, stoji u predsjedničinoj imovinskoj kartici. Od štednje tu je još zajedničkih 115 hiljada eura te 675 dolara i 1176 eura koje glase na Kolindu Grabar-Kitarović.

Tvrdi da nije “odnarođena elita”

Kitarovići i dalje imaju stan od 106 kvadrata u centru Zagreba te suvlasništvo nad kućom u Malom Lošinju od 193 kvadrata. Iz imovinske kartice nestali su automobili i to Chrysler 2010. godine te Honda Civic iz 1998. godine. Predsjednička familija nije prijavila ni jednu pokretninu. Tu su i dalje dionice  HT-a, Ine i udio u PBZ Novčani fond.

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
Neko TamoPreko MoraceNe znabudalaMirko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Sada je jasno zašto je vodipa kampanju protiv proizvoda iz Srbije. Radi na procenat.

Preko Morace
Gost
Preko Morace

Haha, slika i prilika ex yu politicara..A sve u ime naroda, nacionalnih interesa i ostalih gluposti..Da, da..😄

Ne zna
Gost
Ne zna

Stoiljada?! Prešednik?! Nemojte se sprdat, pa u malu Crnu Goru obični prešednik skupštine šklapne 100 meleona!

budala
Gost
budala

A u slamarici?
Njena plata puta 4godine je taman povecanje ustedjevine, nista ne trosi, ili je muz hrani

Mirko
Gost
Mirko

Pa u poređenju sa našima i nije se nešto ovajdila.

Dzordz
Gost
Dzordz

Nijesmo ni svjesni koliko svi na ovim prostorima licimo.

Send this to a friend