Region

Torbe pune antikviteta: Putnik pokušao da prokrijumčari bodeže, pokućstvo, časovnike i nakit

FOTO: Uprava carina Srbije

Carinski službenici Srbije su u utorak na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari više od 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli da imaju i antikvitetnu vrijednost.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao autobus koji je saobraćao iz Francuske ka Bugarskoj.

Tokom kontrole na skeneru za ručni prtljag u nekoliko torbi, za koje se ispostavilo da pripadaju istom putniku, uočene su nepravilnosti.

Uslijedio je detaljan pregled kojim je potvrđeno da se, pored nešto malo garedrobe, u torbama nalaze starinski čajnici, uljane lampe, čaše, šolje i različit escajg, sa žigom koji sugeriše da je riječ o srebru.

Pored toga u prtljagu se našlo nekoliko starih bodeža u koricama raznih oblika, zidni, stoni, džepni i ručni satovi, upaljači, kao i nekoliko kesica sa ukupno 27 komada različitog zlatnog nakita.

Kako je riječ o specifičnoj robi, njena vrijednost i starost će biti poznate tek nakon stručne ekspertize.

Sva otkrivena roba je zadržana do okončanja postupka pokrenutog pred nadležnim sudom.

Send this to a friend