Region

U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja: Zaraženo 11 pacijenata

Ilustracija

Epidemija malih boginja (morbila) prijavljena je danas u Beogradu, nakon što je registrovano 11 oboljelih od ovog virusa, kaže za Nova.rs dr Ivana Begović Lazarević, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje.

„Imamo sve više zaraženih, a razlog je nedovoljan obuhvat vakcinacijom. Roditelji moraju da vakcinišu svoju djecu, jer evo do čega nas je dovelo izbjegavanje vakcina. Iz domova zdravlja pozivaju roditelje čija djeca nijesu vakcinisana kompletno i na vrijeme. Naloženo je da se radi i revizija zdravstvenih kartona kako bi ljekari imali uvid u to ko od malih pacijenata nije primio sve vakcine“, kaže dr Begović Lazarević.

U Beogradu je trenutno 11 osoba zaraženo malim boginjama.

„Od toga je četvoro odraslih, a ostalo su deca“, kaže doktorka.

Početkom februara zbog malih boginja, u Infektivnoj klinici hospitalizovan je jedan dječak, nakon čega su se pojavili novi slučajevi.

„Vakcina MMR je obavezna, tako da djeca koja su zdrava i kod kojih nema bojazni od kontraindikacija moraju da je prime“, naglašava dr Begović Lazarević.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, međutim i dalje stoji podatak da je u Srbiji do 20. februara zabilježeno 10 slučajeva morbila, od čega osam na teritoriji Beograda, ali ovaj broj je porastao samo u protekla dva dana.

Send this to a friend