Region

U Bosni se pojavila droga Ice, deset puta jača od kokaina

Opasna droga Ice, za koju stručnjaci tvrde da je 10 puta jača i razornija od kokaina, pojavila se i na području Bosne i Hercegovine.

Policija u Bijeljini zaplijenila je sedam grama tog narkotika i za sada je to jedino područje u BiH gdje je Ice droga pronađena.
U Bijeljini su uhapšene tri osobe, dok se za još šest traga. Osim droge Ice pronađeni su marihuana, spid i ekstazi.

U kampanji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo “Izaberi život, a ne drogu”, navedeni su simptomi i posljedice korištenja te droge.

“Ice” je u Hrvatsku stigao još 2006. godine i upalio alarme zbog destruktivnog djelovanja i činjenice da se vrlo lako može napraviti i u kući uz pomoć recepata koji se nalaze na internetu. Riječ je o obliku metamfetamina koji na početku daje izuzetno jak osjećaj euforije, snage i pojačava želju za seksualnim odnosom. Njeno prisustvo u Dalmaciji otkriveno je ponovo prošle godine.

Ova vrsta droge prvi put se pojavila na američkom tržištu 1990-ih godina.

Osoba koja ga uzme može ostati budna i hiperaktivna čak do 24 sata, a poznati su slučajevi i do nekoliko dana. Prve posljedice koje se javljaju su nagli gubitak težine i nesanica. Nakon njih dolazi nemogućnost bilo kakvog uživanja i teška depresija. One vode do potpunog otuđenja i nemogućnosti komunikacije. Slijede agresija i nasilje, te teške paranoje. Smrt koja završava ovu priču najčešće je prouzrokovana moždanim udarom ili infarktom.

Osobe koje konzumiraju tu vrstu droge mogu pokazivati simptome psihoze kao što su paranoja, vizuelne i slušne halucinacije i deluzije.

Australija je u junu ove godine zaplijenila rekordnu količinu te opasne droge skrivenu u zvučnicima poslatim sa Tajlanda, čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu dolara. Nakon detaljnog pregleda teretnog broda na liniji iz Bangkoka ka Melburnu pronađeno je skoro 1,6 tona narkotika čija je ulična vrijednost procijenjena na oko 1,197 milijardi dolara.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
(18)➕
Gost
(18)➕

Glavni “vitamin” fizikalaca u jugoistočnoj aziji.

Nema veze
Gost
Nema veze

Surovo ali realno Ionako je previše ljudi na zemaljskoj kugli. Niko nikoga ne ćera, svako bira svoju sudbinu.

Send this to a friend