Region

U Tuzli uhapšena državljanka Bosne i Hercegovine zbog sumnje na terorizam

Foto: Shutterstock/ _Alex_Alexseev

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 11. maja na Međunarodnom aerodromu u Tuzli državljanku Bosne i Hercegovine (BiH) zbog sumnje na terorizam, potvrđeno je iz SIPA-e za Radio Slobodna Evropa.

Sena Hamzabegović (1960), koja ima državljanstvo BiH i Švajcarske, uhapšena je na povratku iz Švajcarske, a osumnjičena je da je finansirala i pomagala terorističke aktivnosti u Siriji i Iraku, odnosno militantne grupe u Siriji i Iraku, koje su Ujedinjeni narodi proglasili terorističkim.

“Osumnjičena je da je u periodu od 2013. godine, slanjem novca i finansijske potpore, kao i na druge načine, pružala potporu državljanima BiH, koji su boravili na stranim ratištima na području Sirije i Iraka, u strukturama tzv. ISIL-a, između ostalog i svome suprugu, koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa ISIL-om koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom, a koji se još uvijek nalazi u bjekstvu”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Nakon hapšenja na Aerodromu u Tuzli, izvršen je pretres objekata koje osumnjičena koristi.

Iz Tužilaštva BiH navode da su zajedno sa partnerskim sigurnosnim agencijama i institucijama u BiH i inostranstvu, duži vremenski period, prikupljali informacije o nezakonitim aktivnostima osumnjičene.

Uhapšena se dovodi u vezu s Muradifom Hamzabegovićem iz BiH, koji je 2013. osuđen na Sudu BiH zbog krijumčarenja ljudi. Osuđen je u odsustvu, jer je otišao u Siriju.

Sud BiH ga je osudio na šest godina zatvora i 20.000 KM novčane kazne.

Prema informacijama sigurnosnih agencija, Hamzabegović je i dalje u Siriji, dijelu zemlje koji kontrolišu džihadističke grupe i pobunjenici, gdje živi kao civil i bavi se trgovinom.

Uhapšena BiH državljanka je supruga Hamzabegovića, a u ranijem izvještaju SIPA-e navedeno je da je u više navrata slala novac mužu u Siriju, zbog čega je i ranije bila saslušana.

Prema informacijama iz SIPA-e, uhapšena je zadržana u prostorijama Državne agencije, nakon čega će biti predana u Tužilaštvo BiH na daljnje postupanje.

U Siriju i Irak iz BiH je od 2012. godine otišlo više od 300 osoba. Oko stotinu ljudi i dalje je u sirijskim kampovima i zatvorima, u dijelu zemlje koji kontrolišu kurdske snage.

BiH agencije nemaju tačne podatke o broju BiH državljana koji žive u sirijskoj pokrajini Idlib, koju kontrolišu pobunjenici i džihadističke grupe.

Send this to a friend