Region

U Višegradu obilježeno 29 godina od stradanja 3000 bošnjačkih civila

Foto: RSE

Sa Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu je u Drinu bačeno 3.000 ruža za isto toliko ubijenih Bošnjaka u tom gradu tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Komemoracija povodom 29 godina od stradanja Bošnjaka u Višegradu, koju su organizovali Medžlis Islamske zajednice Višegrad, Udruženje porodica nestalih lica “Višegrad 92.” i Udruženje “Žena – žrtva rata”, počela je na ćupriji, a nastavljena vjerskim obredom na groblju Stražište, kao i posjetom mjesta masovnog stradanja bošnjačkih civila, prenosi Beta.

Prema podacima Haškog tribunala, samo u maju i junu 1992. godine, ubijeno je više od 60 posto Bošnjaka sa područja opštine Višegrad.

U Drinu spuštene ruže za 3.000 ubijenih Bošnjaka

Jedan od najvećih zločina desio se 14. juna 1992. godine, kada je specijalna vojna formacija pod komandom Milana Lukića zarobila više od 70 osoba, među njima i žene i djecu, koji su živi spaljeni u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Najmlađa žrtva je bila beba od dva dana.

U naselju Bikavac 27. juna 1992. godine u kući Mehe Aljića spaljeno je 72 bošnjačkih civila, a najmlađa žrtva bilo je jednogodišnje dijete.

Za zločine počinjene u Višegradu do sada je osuđeno 18 osoba, od kojih troje u Haškom tribunalu.

Ukupno je presuđeno 247 godina zatvorske kazne, a doživotna kazna zatvora izrečena je Milanu Lukiću, koji je uhvaćen u Argentini 2005. godine.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
PasaJestergost
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pasa
Gost
Pasa

Sta reci,bebe,djeca,zene i goloruk narod i jos slave takve ljude kao heroja. To je kao da ludjak udje u vrtic i horor napravi ,bolesno!!

Jester
Gost
Jester

Da je 3 mnogo je a ne 3000 ljudi za tako mali grad. Velika tuga..

gost
Gost
gost

Žalost do neba velika.
Ee srbi, srbi…I još se nijesu opametili…

Send this to a friend