Region

Udruženje logoraša BiH: Četničke parade moraju biti zabranjene

Udruženje logoraša u Bosni i Hercegovini oštro je osudilo javno paradiranje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

“Iako smo već skoro cijelo stoljeće žrtve postojanja i djelovanja fašističkih ideja u Bosni i Hercegovini/na Balkanu, koje se još od 40-ih godina manifestuju kroz normalnom ljudskom umu nepojmljive/nezamislive zločine i genocid počinjen nad bošnjačkim stanovništvom bojimo se da je juče u Višegradu javno i snažno upućena prijetnja slobodi, životu i opstanku”, navodi se u saopštenju Udruženja logoraša BiH.

Iz Udruženja, smatraju da redovne i neometane parade četnika, popraćene pjesmama koje slave ubijanja, klanja i silovanja nedužnih civila, te kojima je smisao postojanja iz generacije u generaciju Drinu puniti krvlju, konačno treba da budu sankcionisane i zabranjene.

“U protivnom, učesnici jučerašnjeg postrojavanja sutra će ponovo da krenu u krvavi pohod s one strane Drine, na Bosnu i Hercegovinu, i to u istim onim uniformama u kojima su harali i četrdesetih i devedesetih godina. Dokazalo se da četnički pokret nikada nije bio samo poremećena ideja, već surova i krvava realnost Bošnjaka”, saopšteno je.

Iz Udruženja logoraša pozivaju “one koji crpe resurse ove zemlje kako bi svakodnevno zastrašivali i ponižavali žrtve etničkog čišćenja iste te zemlje, te revidiraju presude o genocidu i zločinima koje je osudio cijeli svijet”, da prihvate odgovornost za dosad učinjena nedjela i učine sve kako se ona više nikada ne bi ponovila.

“Takođe, pozivamo sve nadležne domaće i međunarodne subjekte da sankcionišu i zabrane ne samo današnje već bilo koje paradiranje u slavu ratnim zločincima, istrebljenju i oduzimanju ljudskih života”, navodi se u saopštenju.

Juče su se, podsjetimo, u Višegradu i Draževini okupili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta – ili da skratimo, četnici – koji su uz gusle pjevali “Biće pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Филео
Gost
Филео

“…и опет ће, и опет ће, робовати неће”

Reg
Gost
Reg

Zar ne piše na portalu da je Tomoson oslobođen optužbi “za dom spremni”

Send this to a friend