Region Ustavni sud odlučio

Ukinuta smrtna kazna u Republici Srpskoj

Ustavni sud BiH ukinuo je smrtnu kaznu u Republici Srpskoj.

Razmatrajući apelaciju Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske za ocjenu ustavnosti Ustava Republike Srpske, Ustavni sud BiH je odlučio da takva norma ne može više da egzistira u Ustavu Srpske, pišu Nezavisne novine.

U izjavu RTRS predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević rekao je da institucije Srpske imaju rok od tri mjeseca da izbrišu tu odredbu koja je današnjom odlukom Ustavnog suda praktično prestala i da postoji.

Knežević je rekao i da su sudije jednoglasno odbacile zahtjev 15 poslanika Predstavničkog doma PS BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o drumskom saobraćaju Srpske koji su smatrali da Srpska nema pravo da izdaje licence za drumski saobraćaj jer je ta oblast regulisana istovjetnim zakonom na nivou BiH.

“Јasno je iz samog teksta Zakona, da Republika Srpska naravno ima ovlaštenje da izdaje te licence za drumski saobraćaj. Da se na bh. nivou izdaju licence za međunarodni saobraćaj. Onda je Republika Srpska vrlo korektno navela u tom zakonu – ako postoji izdata licenca za međunarodni transport, smatra se da je time izdata i za područje Republike Srpske. Iz ovog kratkog pregleda jasno je da je Ustavni sud BiH jednoglasno odlučio da ne postoji povreda ustavnosti i što bi narodski rekli da je Republika Srpska u pravu sa tim zakonom”, rekao je Knežević za RTRS.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nemam rijeci
Gost
Nemam rijeci

Koji vam je ovo tekst svaka vam čast… Jedan pasus o smrtnoj kazni i u nastavku sledećih par o drumskom saobraćaju. Pravo ste smeće.

Send this to a friend