Region

Umjesto žena, Vučić uzeo u zaštitu patrijarha Porfirija

Za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, najveća žrtva afere koja je nastala kada je procurio snimak govora u kojem patrijarh Srpske pravoslavne crkve žene oslovljava sa „jadnice“ i „bednice“ upravo je patrijarh Porfirije.

Kako piše Danas.rs glavni aspekt cijele priče za predsjednika Srbije nije bio uvredljiv govor najvišeg crkvenog poglavara ili pitanje rodno osjetljivog jezika koje ga je isprovociralo, već reakcije javnosti na patrijarhove uvrede.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice predsjedništva Srpske napredne stranke Vučić je izjavio da su „te liberalne stranke uvjek najagresivnije i da se one uvjek obračunavaju sa nekim patrijarhom“.

“Uvjek je to protiv crkve i na kraju protiv države… Imate ljude kojima je to izbor, svako ima pravo na svoje mišljenje dok ne ugrožava fizički integritet nekog drugog. Neka pričaju šta hoće, ja mislim da smo mi sekularna država“, rekao je Vučić i dodao da tim napadima govore o sebi i svom vaspitanju.

Sagovornici Danasa saglasni su u ocjeni da su u cijeloj priči jedina meta napada upravo žene koje je patrijarh vrijeđao.

“Iza žena u Srbiji koje su podigle glas protiv nevaspitane i krajnje licemjerne izjave patrijarha ne stoje nikakve liberalne struje, već zdrav razum“, kaže Tatjana Macura, predsjednica udruženja Mame su zakon.

“Ne damo da nam se bilo ko obraća na taj način i želimo da svi razumiju da je napad na jednu od nas doživljen kao napad na sve nas. Ako zaista želimo da postanemo društvo koje je nulto tolerntno na nasilje onda nam mora biti neprihvatljivo i verbalno nasilje koje dolazi i od najviših crkvenih poglavara ili predstavnika državnih institucija“, ističe Macura.

Ona naglašava da joj je ipak drago da je predsjednik još jednom podsjetio da smo mi sekularna država i da će „ustati protiv bilo čijeg miješanja u donošenje državnih odluka, posebno onih koje imaju za cilj da našu zajednicu učine ravnopravnijom, kakav je recimo Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji svoj čvrst temelj gradi na ploči modernih odredbi našeg Ustava“.

Aleksandra Jerkov iz Regionalne akademije za demokratski razvoj napominje da je jedina stvar gora od patrijarhovih napada, opravdanje koje je naknadno ponudila informativna služba SPC-a.

Oni su saopštili da je patrijarh Porfirije na snimku „oštro i sa gorčinom govorio o kampanji koju protiv crkve vode pojedini državni funkcioneri i tzv. antirežimski mediji“. Informativna služba je dodala i da patrijarh, nije sve žene oslovljavao sa „jadnice“ i „bednice“ već da je „govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera“.

“Sasvim slučajno je taj funkcioner funkcionerka, osoba ženskog pola. Nema sumnje da bi patrijarh isto govorio i da se kojim slučajem radi o funkcioneru, odnosno muškarcu“, navedeno je u saopštenju.

Aleksandra Jerkov ističe da se iz ovog saopštenja, ali i svega što je ranije patrijarh izjavljivao na temu rodno osjetljivog jezika da zaključiti da on ima problem sa ravnopravnošću i vidljivošću žena.

“Jer njemu ne predstavljaju problem imenice ženskog roda „jadnica“ i „bednica“, ali mu očigledno smetaju imenice poput „advokatica“ ili „naučnica“. Najzad, ako te uvrede patrijarha smjestimo u konteks da je 18 žena ove godine ubijeno u porodičnom nasilju, onda njegove riječi mogu da se smatraju i ugrožavajućim“, navodi Jerkov.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Murinjo
Gost
Murinjo

Smrde

Čudno
Gost
Čudno

Orjentaciju bradonje dobro znamo, ali šta je Vučiću?

Ebabil
Gost
Ebabil

Vidite da su isti ,sto dalje od nas ,nisu vam dobre namjere nazalost.

Send this to a friend