Region

Uprkos visokim tenzijama: Sahrana Kacifasa u Albaniji bez incidenata

Foto: Twitter

Više stotina Grka prisustvovalo je sahrani Konstantinosa Kacifasa u Bularatu, koji je krajem oktobra ubijen u obračunu sa albanskim specijalcima, javljaju grčki i albanski mediji. Uprkos visokim tenzijama koje su pratile ovaj događaj, sahrana je protekla bez incidenata.

Konstantinos Kacifas, čija je smrt značajno podigla tenzije između Tirane i Atine, sahranjen je u selu Bularat nedaleko od grčke granice, uz prisustvo velikog broja Grka, ali i značajne policijske snage, koje su obezbjeđivale događaj koji je danima opisivan kao ozbiljan test za odnose dvije države.

Sahrani je, prema različitim izvorima, prisustvovalo između 500 i 2.000 ljudi, koji su nosili grčke zastave i transparente na kojima je pisalo: “Sjeverni Epir i Makedonija su Grčka” i “Konstantinos je heroj”.

Sanduk sa tijelom ubijenog je, takođe, bio prekriven grčkom zastavom.

Albanska policija spriječila je desetak Grka da pređu granicu i prisustvuju sahrani. Grčki mediji navode da su na granici zadržani zbog nacionalističkih poruka ispisanih na zastavama. Albanska policija je saopštila da je spriječila dolazak nekolicine ljudi, ali bez dodatnih objašnjenja zbog čega postupila na taj način.

Sahranu ubijenog Grka platile su lokalne vlasti.

Grčke i albanske vlasti apelovale su na građane koji prisustvuju sahrani da izbjegavaju provokacije i ponašaju se dostojanstveno.

Konstantinos Kacifas je ubijen pošto je 28. oktobra, tokom obilježavanja godišnjice ulaska Grčke u Drugi svjetski rat, pucao iz “kalašnjikova” na policijsko vozilo u kom u tom trenutku nije bilo nikoga. Kacifas je, zatim, pobjegao u obližnju šumu, gdje su ga opkolili i ubili pripadnici specijalne jedinice RENEA.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend