Region

Veselji predlaže suspenziju takse na 120 dana

Veselji

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji predložio je da taksa kosovske vlade na srpske i bosanskohercegovačke proizvode bude obustavljena na 120 dana, kako bi se u tom vremenu stvorili konkretni uslovi za njeno ukidanje.

Kadri Veselji je ovaj prijedlog objavio na svom Fejsbuk profilu, navodeći da ga je predočio prošle nedjelje i američkom ambasadoru Filipu Kosnetu, na sastanku kojem je prisustvovao i Ramuš Haradinaj.

Veselji upozorava da bi, u slučaju da u 120 dana ne bude radikalne promjene u ponašanju Srbije i Bosne i Hercegovine, taksa bila vraćena, a automatski bi bile uvedene i druge mjere uz puni reciprocitet.

“Vjerujem da je ovo razumna odluka koja čuva dostojanstvo zemlje, potvrđuje legitimnost odluke o 100 odsto poreza, ali i balansira između strateških interesa Kosova, održavanja i intenziviranja odnosa sa našim glavnim partnerima, SAD i EU. Moj stav je da porez treba da ostane prava odluka Republike Kosovo, ali privremena suspenzija, u trajanju od samo 120 dana, treba da se sprovede kao mjera povjerenja prema SAD i EU”, naveo je Veselji.

On navodi da dijalog kao proces, može i treba da se odvija u obliku i rasporedu koji je definisan u skladu sa zapadnim partnerima.

“Međutim, konstruktivan pristup Kosova u ovom procesu ne bi trebalo da se uzima zdravo za gotovo i služi kao korist za Srbiju na njenom putu ka EU, dok su građani Kosova i dalje izolovani, bez prava na kretanje u šengenskom području”, upozorava Veselji.

Veselji navodi da ako dijalog ne rezultira sporazumima koji su prihvatljivi za Prištinu, kosovska vlada će vratiti 100 odsto poreza i preduzeti dodatne mjere kako bi uspostavila puni reciprocitet i tako zaštitila svoje političke i ekonomske interese.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mujica
Gost
Mujica

Oj veselja veseljice, veselje ti oči imaš, koga god si pogledala svakome si ranu dala… Ne skidaš ti takse što voliš no što moraš

Send this to a friend