Region

Vesiću zabranjeno da uđe na Kosovo

Goran Vesic,gradski menadzer Beograd 1707 2017 photo STAFF PHOTO

Zamjenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, spriječen je jutros da uđe na Kosovo jer kosovske vlasti smatraju da on predstavlja „opasnost za bezbjednost“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Vesić, čija je posjeta Kosovskoj Mitrovici najavljena 2. novembra kada je predsjednik privremenog organa, Aleksandar Spirić, boravio u posjeti Beogradu, trebalo je da danas, na Dan opštine, potpiše Povelju o bratimljenju Beograda i Kosovske Mitrovice, piše Kossev.

Iako najavljena početkom novembra, posjeta je dijelu lokalnih medija potvrđena tek noćas. KoSSevu nije dostavljen ni plan današnje posjete koji je jutros oko 9 časova objavila agencija Tanjug.

Tanjugu je bilo najavljeno da će posjeta početi polaganjem vijenaca palim borcima na “Partizanskom brdu – brdu Kukavica“, nakon čega je trebalo da obiđe i radove na izgradnji parka i igrališta u ulici Kralja Petra Prvog.

Vesić je trebalo da obiđe i Radio Kosovsku Mitrovicu koji obilježava godišnjicu svog postojanja, kao i radove na izgradnji druge stambene zgrade koju finansira Grad Beograd, javio je jutros ovaj radio pozivajući se na Tanjug.

Vesić bi za kraj posjete, dobio i Povelju počasnog građanina te opštine.

Zbog ovakvog postupka kosovskih vlasti, oglasila se Kancelarija za KiM ocjenom da on predstavlja „najotvoreniju demonstraciju nespremnosti Prištine da doprinese stvaranju normalnih međunacionalnih odnosa i društvene klime na Kosovu i Metohiji“.

Zabranu ulaska Vesiću vide i kao kršenje sporazuma o slobodi kretanja, a obrazloženje Prištine da bi boravak Vesića na Kosovu i Metohiji bio „opasnost za bezbjednost“ nazivaju apsurdnim.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je najavila da će o ovoj zabrani informisati predstavnike međunarodne zajednice na terenu i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine.

Iako najavljena, Vesićeva posjeta Mitrovici nije bila i potvrđena, ali su tokom vikenda kosovski mediji izvijestili o navodnom zahtjevu srpskih zvaničnika da posjete Kosovo. U tom zahtjevu, međutim, dozvolu za posjetu su tražili predsjednik Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković i Marko Đurić.

Ovaj zahtjev kosovska ministarka označila je kao „uvredu“ u okolnostima kada je u Srbiji nedavno otkrivena masovna grobnica u kojoj su, kako se vjeruje, osobe sa Kosova i rekla da će u takvim okolnostima „odgovor Srbiji uvijek biti isti“.

Za KoSSev, međutim, iz srpskog Predsjedništva nisu željeli da komentarišu ove navode kosovskih medija o zahtjevu za posjetu.

Inače u Sjevernoj Mitrovici će se u nedjelju održati izbori za gradonačelnika, a na najave o posjeti srpskih zvaničnika, uključujući i predsjednika Vučića, uoči kosovskih parlamentarnih izbora oktobra prošle godine, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je najavilo da će takve zahtjeve u toku kampanje za izbore odbiti, odnosno da „kosovske institucije neće dozvoliti da se ošteti izborni proces“.

Do objavljivanja ove vijesti KoSSev nije dobio potvrdu kosovskog Ministarstva spoljnih poslova o zabrani ulaska Vesića, dok su nas iz Kosovske policije uputili na adresu upravo ovog ministarstva.

 

6

avatar
1000
4
2
0
 
4
Crnogorka 🇲🇪BrankaTitograd"bojs"
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Kako je moguce da su mu zabranili da uđe u svoju drzavu. Usnila je dubok sanak sa Kosova Rada😂😂🇲🇪

Branka
Gost
Branka

Kako? Zašto? Pa zar Kosovo nije “srce Srbije”! 🤭🤭🤭🤭🤭🤭😁😁😁😁😁😂😂😂😂😂😂😂

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Xaxaxa mi ne postojimo u svojoj drzavi! A oni na Kosovu vidim kako postoje!

"bojs"
Gost
"bojs"

Kako to pa zar kosovo nije Srbija. Ja cijelo leto slusah na litijama poklic Kosovo je Srbija?

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Xaxaxa pa Srbi samo znaju da pjevaju!

Send this to a friend