Region

Vlada Srbije zadužila Vulina za saradanju sa BRIKS-om

Aleksandar Vulin/ Foto: EPA - EFE

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin biće zadužen za unapređenje saradnje sa zemljama BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika), dok će se ministar bez portfelja Nenad Popović baviti položajem Crkve u zemlji i inostranstvu, saopštila je 15. juna Vlada Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada je sjednici u subotu donjela odluku o nadležnostima i djelokrugu rada potpredsjednika i ministara bez portfelja u novom mandatu Vlade Srbije. Vulin i Popović su na listi sankcija Sjedinjenih Država zbog veza sa Rusijom.

Vlada Srbije donjela je odluku da Vulin bude zadužen u koordinaciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da “prati stanje projekata iz djelokruga više ministarstava i posebnih organizacija Vlade”.

“Takođe, on će predlagati mjere za unapređenje saradnje Republike Srbije sa zemljama BRIKS-a, pratiti stanje i predlagati mjere za jačanje veza državnih organa sa građanima Republike Srbije u dijaspori”, saopštila je Vlada.

Nenad Popović je dobio zaduženje da “prati stanje, predlaže mjere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti međunarodne ekonomske saradnje, kao i oblasti društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu”.

Popović će ubuduće koordinirati i svim aktivnostima usmjerenim na realizaciju projekta “Tačka ključanja Srbija”. Riječ je o neprofitnoj organizaciji, formiranoj 2022. godine u okviru bilateralne saradnje Vlade Republike Srbije i Ruske Federacije.

Nenad Popović je pod sankcijama SAD od novembra 2023, dok su Vulinu, bivšem direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA), sankcije uvedene u julu iste godine. Obojica su na “crnoj listi”, pored ostalog, zbog veza sa Kremljom.

Vulin je kao potpredsjednik Vlade nedavno boravio u višednevnoj posjeti Rusiji, gde se sastao sa zvaničnicima Ruske Federacije (RF) iz bezbjednosnog, vojnog i političkog sistema.

Nenad Popović, lider Srpske narodne partije, dugogodišnjeg koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke, je prošle sedmice učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, u Rusiji. Za njegovo ime vezuje se mreža firmi registrovanih u Rusiji koje se bave različitim djelatnostima.

Kako je Radio Slobodna Evropa (RSE) pisao u novembru 2023, prema podacima međunarodne baze biznis registara Spark, uz njegovo ime vezuje najmanje 14 firmi.

Na sednici Vlada je ministarka bez portfelja Tatjana Macura zadužena da prati stanje i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena, kao i u koordinaciji Savjeta za sprječavanje vršnjačkog nasilja.

Za pomirenje i regionalnu saradnju zadužen je ministar bez portfelja Usame Zukorlić, a njegov kolega Đorđe Milićević pratiće oblast odnosa matice sa dijasporom.

Novica Tončev zadužen je za unaprjeđenje razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Srbije, saopštila je Vlada.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Opet ja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Opet ja
Gost
Opet ja

Je li vam on najbolji? E jadi na šta si spala Srbijo.

Send this to a friend