Region

Zadraninu krivična zbog grafita, region ga podržao

Foto: Al Jazeera

Protiv Zadranina Jure Zubčića, koji je prije mjesec dana grafit „Ubi Srbina“ na jednoj fasadi prepravio u „Ljubi Srbina“, podnesena je anonimna krivična prijava zbog uništavanja tuđe imovine te je pozvan u policiju na razgovor.

„Priznajem da sam dopisao slovo Lj, ali ne smatram da sam uništio tuđu imovinu već upravo suprotno – popravio je“, objavio je Zubčić na društvenim mrežama.

Kad je, početkom decembra, izveo svoju „malu noćnu diverziju“, Zubčić je na društvenim mrežama napisao: „Ne trpim govor mržnje i zato sam ispravio grafit. Puno je ljepše gledati poruke ljubavi, nego poruke mržnje ili kako bi to Zadrani rekli – mosa bavlju“.

I tada su, protivnici njegovog čina, pozivali na njegovo privođenje.

„Evo ko šara po fasadama. Zašto ih ne privedete za uništavanje tuđe imovine? Sami su priznali i za to postoji dokaz“, objavljeno je tada ispod Zubčićevog posta na Twitter-u. Uskoro je to zaista i učinjeno, a Zubčić je završio u policiji – umjesto onoga ko se koristio govorom mržnje u pisanju grafita. No, prijava je bila anonimna.

“A zašto me nije prijavio svojim imenom i prezimenom?”

On je javno pozvao osobu koja ga je anonimno prijavila da ga prijavi imenom i prezimenom, jer je i on slovo dopisao svojim imenom i prezimenom.

“Zanima me da li je i podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca čiji sam grafit ispravio“, poručuje Zubčić.

Njemu su, nakon objave poziva u policiji i informacije da je protiv njega podignuta anonimna krivična prijava, stigle brojne poruke podrške iz cijelog regiona.

„Bude li novčana kazna, podijeli i pokušaćemo da učestvujemo u plaćanju, vjerujem da nas ima koji te podržavaju“, „Da skupljamo pare, šta ćemo. Mislim, mi u Srbiji, zbog nas si nadrljao. A valjda će se javiti taj junak koji te prijavio, skupićemo i njemu neke pare za lečenje“, „A što tebe boli briga ja sam iz Sarajeva i iskreno doći ću da dignemo bunu ako treba za tebe. Svaka ti čast i duboki rispekt za sve“, „Podrška! Vraćate nadu da ćemo opet biti ljudi, u pravom smislu te riječi. Sakupićemo pare za par minuta, ako bude trebalo“, piše u porukama ispod Zubčićevog tweeta.

Potvrdio je i da je policijac sa kojim je razgovarao bio „izuzetno profesionalan i ljubazan“. I za Al Jazeeru je Zubčić pohvalio profesionalan odnos u vrlo kratkom razgovoru u policiji.

„Priča nije gotova. Oni su postupali po anonimnoj prijavi i onda odlučuju ima li elemenata krivičnog djela i hoće li podići ili odbaciti krivičnu prijavu“, rekao je Zubčić. Uvjeren je da će prijava biti odbačena.

3 Komentara na "Zadraninu krivična zbog grafita, region ga podržao"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend