Region

Zaev: Izmjene Ustava biće završene u januaru

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da očekuje da izmjene makedonskog ustava predviđene dogovorom sa Grčkom budu završene u januaru.

Povodom najave opozicionih albanskih partija Besa i Alijansa za Albance, koje podržavaju ustavne izmjene u skladu sa dogovorom sa Grčkom, da će podnijeti ustavne amandmane za unaprjeđenje statusa Albanaca, Zaev je rekao da Vlada Makedonije “neće dozvoliti širenje pandorine kutije” i da “niko nema pravo da uslovljava integraciju Makedonije u EU i NATO”.

Makedonski premijer je rekao da ne očekuje da će najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE blokirati usvajanja ustavnih amandmana predviđenih dogovorom sa Grčkom, kojima će biti promijenjen naziv države u Sjeverna Makedonija i da će izmjene biti realizovane do januara.

Zaev je rekao da “ne vidi cjelishodnost opoizicijske blokade” i dodao da će, nakon konsultacija sa svim političkim partijama, Vlada Makedonije usvojiti amandmane do 5. novembra, nakon čega počinje parlamentarna procedura.

“Rokovi su jasno precizirani u Poslovniku i u okviru tih rokova će se voditi sve diskusije, pa zato sebi dozvoljavamo da projketujemo rokove – sredina januara ili druga polovina januara”, rekao je on.

Zaev je rekao da je o sadržini ustavnih amadmana informisao grčkog kolegu Aleksisa Ciprasa i da je očekivanje u Skoplju da će, nakon što se završi postupak za promjenu Ustava Makedonije, proces ratifikacije Dogovora iz Prespe preći u parlament Grčke.

Send this to a friend