Region

Zaharova o Kosovu: Beograd zna stav Moskve

Marija Zaharova

Moskva ostaje dosljedna kada je riječ o Kosovu, ali će podržati dogovor koji je dobar za Srbiju, izjavila je danas u Beogradu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

“Problem Kosova jeste unutrašnje pitanje, ali je odavno i međunarodni problem. Razmatrali smo ga i u Savjetu bezbjednosti UN. Postoji Rezolucija 1244 (SB UN) koju niko nije ukinuo. Mi smo uvijek isticali da ćemo poštovati one odluke koje će biti korisne za narod Srbije”, rekla je ruska zvaničnica, dodajući da Beograd zna stav Moskve.

Zaharova je rekla da Rusija ima dosljedan stav od kojeg neće odstupati i da se zalaže za poštovanje međunarodnog prava.

Na pitanje hoće li Rusija imati problem sa promjenom granica na Balkanu, povodom predloga o podjeli Kosova i razgraničenju, ona je rekla da je “to više pitanje za Srbiju i srpske državljane” i da Rusija ostaje dosljedna svom stavu, koji, kako je istakla, nije “teorijski”, već “praktičan i zasnovan na međunarodnom pravu”.

Kako je rekla Zaharova, ono što Rusija neće prihvatiti jeste “izvrtanje istorijskog sjećanja” i laž da je Kosovo, koje nije imalo referendum o odvajanju, jedinstveni primjer u Evropi.

Zaharova i Dačić su se saglasili da su Srbija i Rusija važni strateški partneri i da su te dvije zemlje oduvijek bile prijateljske.

“Srbija i Rusija imaju posebne odnose i postoje emocije koje vežu te dvije zemlje”, izjavila je Zaharova.

Zaharova je rekla da je danas “nedostajalo vremena” i da će nastaviti razgovor sa Dačićem jer “imaju o čemu da razgovaraju”.

Dačić je rekao, povodom dijaloga Beograda i Prištine, da je predlog o razgraničenju odraz želje za pronalaženje kompromisnog rješenja za Kosovo i da ga ne treba tumačiti kao slabost, nazivajući licemjerima one koji se protive promjeni granica.

 

2 Komentara na "Zaharova o Kosovu: Beograd zna stav Moskve"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend