Region

Zaharova: Porediti sporazume Beograda i Prištine sa onim iz Minska je pogrešno

Marija Zaharova, FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je za RIA novosti da je poređenje sporazuma Srbije i Kosova sa Minskim sporazumom o Ukrajini fundamentalno “pogrešno”.

„Takvo poređenje je suštinski pogrešno jer su, za razliku od sporazuma iz Minska, sporazumi postignuti u februaru-martu između Beograda i Prištine isključivo usmeni“, rekla je Zaharova.

Ona je navela da plan normalizacije EU koji se nameće Srbiji nije ništa drugo do „politička deklaracija koja stranama ne nameće zakonske obaveze“.

Portparolka navodi da „problem nije u tvrdoglavosti Beograda“, već u nedostacima samog pristupa kojim se zanemaruju nacionalni interesi Srbije i promoviše nezavisnost Kosova, a ignoriše Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244.

„Uprkos očiglednom neuspjehu njihovog posredovanja u dijalogu o Kosovu, Brisel i dalje insistira da je EU neophodna za rješavanje problema u regionu. Istovremeno zakopavaju briselske sporazume Beograda i Prištine iz 2013. i 2015. svojim rukama, koje evropski zvaničnici već pokušavaju da ne izgovaraju naglas, kao da nisu postojali“, dodala je ona.

Zaharova je podsjetila da je 2022. godine bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je jelovala kao medijator za Minske pregovore, rekla u intervjuu za njemački nedjeljnik Die Zeit da su Minski sporazumi bili pokušaj da se kupi vrijeme za Ukrajinu da postane jača i da se odloži eskalacija krize.

„Samo je ovdje analogija sa sporazumima iz Minska tačna – U oba slučaja su potpisani dokumenti bili potrebni Zapadu ne da bi ih ispunio, već da bi stvorio prednost jednoj od strana i u oba slučaja su ishodi isti“, izjavila je ona.

Send this to a friend