Region

Zasijedanje Sabora SPC u sjenci carigradskog miješanja u makedonski raskol: Šta će uraditi Porfirije

Porfirije i Mandić, Foto: Twitter
Porfirije i Mandić, Foto: Twitter

Redovno majsko zasijedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC trebalo bi da počne sjutra u Nedjelju raslabljenog, u Sremskim Karlovcima, drugog dana obilježavanja 100. godišnjice obnove Srpske patrijaršije, piše Danas.

Ovaj jubilej proslavlja se u sjenci ovonedjeljnog upada Carigradske patrijaršije u kanonsku jurisdikciju SPC odlukom da sa u pravoslavnom svijetu raskolničkom Makedonskom pravoslavnom crkvom uspostavi evharistijsko jedinstvo.

Iako je Carigrad 9. maja ovim potezom ugrozio autokefalnost i jurisdikciju SPC na prostoru nekadašnje Jugoslavije koju je sam potvrdio Tomosom prije jednog vijeka, Srpska patrijaršija se još nije zvanično oglasila tim povodom.

Napadno ćutanje poglavara i Sinoda SPC o makedonskoj „reprizi“ carigradskog crkvenog nekanonskog eksperimenta u Ukrajini otvorilo je prostor za spekulacije o stvarnoj ulozi crkvenog vrha u Beogradu u ovim pravoslavno-političkim igrama, jer se uoči novouspostavljene evharistijske ljubavi između Skoplja i Carigradske patrijaršije u Nišu tajno sastao sa predstavnicima Makedonske pravoslavne crkve.

To što je jedan od srpskih „sinodalaca“ kao učesnik tajnih niških pregovora na Đurđevdan 6. maja iz Lopara u RS najavio mogućnost da se poslije 55 godina raskola MPC na predstojećem majskom Saboru vrati u kanonsko jedinstvo sa majkom-Crkvom SPC ne mora da znači da je Carigrad prošlog ponedjeljka samo zbog interesa i dijaspore preduhitrio ili iznenadio crkveni Beograd.

Zbog toga pojedini crkveni izvori ne isključuju mogućnost da makedonski slučaj čak ne bude ni među prvim tačkama dnevnog reda majskog Sabora, čije bi zvanično saopštenje poslije zasedanja moglo da bude i prvo javno reagovanje SPC na ponašanje Carigrada.

U iščekivanju stava SPC oglasile su se do sada samo Ruska i Bugarska pravoslavna crkva koje su stale u odbranu kanonskih prava Beograda.

Vijest o odlukama Sinoda Carigradske patrijaršije da poslije 55 godina makedonskog raskola u SPC prihvati baš molbe MPC i makedonskih državnih vlasti stare koliko i ukrajinski crkveni spor između Fanara i Ruske pravoslavne crkve, patrijarha srpskog Porfirija (Perića) zatekla je u Mileševi.

On je 9. maja povodom 425. godišnjice spaljivanja moštiju Svetog Save i tri i po vijeka od upokojenja svetog Vasilija Ostroškog započeo višednevnu posjetu „svetosavskim eparhijama“.

Ovo predsaborsko putovanje, koje je uključilo i Pljevlja, Trebinje, Tvrdoš, Ostrog i Nikšić mnogi su doživjeli kao pripremnu amortizaciju eventualnih neslaganja na Saboru oko najosetljivijih nacionalnih, državnih, spoljnih i unutrašnjih političkih i crkveno diplomatskih pitanja kako bi patrijarh Porfirije navodno ispunio očekivanja naprednjačkih vlasti da SPC makar javno drži kurs Vučićeve politike, prateći i njene zaokrete.

Prethodnih dana od Mileševe do Nikšića besjede poglavara SPC bile su prepune Svetog Save, dok ni pomena nije bilo o izazovima iz Carigrada koji direktno ugrožavaju ne samo djelo i nasljeđe prvog srpskog arhiepiskopa, svetitelja i prosvetitelja, nego i jedinstvo 1920. obnovljene Srpske patrijaršije.

Danasovi izvori nezvanično tvrde da makedonski slučaj nije pominjao ni u neformalnim razgovorima među vladikama okupljenim sa patrijarhom u Mileševi i Pljevljima. Navodno je tek u Trebinju pao prijedlog da se do Sabora ćuti o makedonskom slučaju.

Iako je patrijarhova posjeta „svetosavskim eparhijama“ u prvom planu trebalo da ima pastirsku dimenziju, u Crnoj Gori nije prošlo bez politike.

Poglavar SPC u Pljevljima je odlikovao Andriju Mandića, jednog od lidera Demokratskog fronta, visokim crkvenim odlikovanjem, a na praznik svetog Vasilija Ostroškog je na Ostrog „doveo“ novog premijera Crne Gore Dritana Abazovića.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno je da je inicijativa za sastanak stigla iz Abazovićevog kabineta, ali to nije umanjilo procjene da bi ovaj susret mogao da se shvati kao patrijarhova podrška novoj manjinskoj crnogorskoj vladi, koju dio političke scene u Crne Gore vidi kao novo Đukanovićevo i Vučićevo političko čedo.

Danasovi izvori spekulišu da od potpisivanja Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore najvjerovatnije neće biti ništa jer Đukanovićev DPS ne pristaje na dokument koji je usvojila prethodna vlada Zdravka Krivokapića.

Teško je reći da li će se na Saboru SPC otvoriti pitanje odgovornosti poglavara i Sinoda SPC, uključujući i trenutno „sinodalca“ zamjenika episkopa bačkog Irineja (Bulovića) za nepotpisivanje ovog ugovora sa Krivokapićevim kabinetom, mada pojedini crkveni krugovi procjenjuju da je riječ o obračunu sa nasljeđem pokojnog mitropolita Amfilohija i unutar same SPC.

Između tajnih pregovora sa MPC i masovnih dočeka u „svetosavskim eparhijama patrijarh Porfirije „uglavio“ je i nešto neformalniji polutajanstven predsaborski odlazak na Kosovo – u Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane, poslije kog se u Beogradu odmah sastao sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.

Spekuliše se da nije samo riječ o eventualnim pripremama za njegovo ustoličenje u Pećkoj Patrijaršiji, niti odgovor na kritike vjernika da tokom vaskršnjih praznika ni patrijarh, a ni njegova četiri vikara, nisu imali vremena za Kosovo.

Bez obzira što je patrijarh Porfirije do sada izbjegavao bilo kakvo konkretno političko izjašnjavanje SPC o Kosovu izuzev uobičajenih floskula, možda bi činjenica da će se majsko zasijedanje Sabora poklopiti sa podnošenjem zahtjeva Prištine za članstvo u Savjetu Evrope moglo da uzburka crkvene duhove, mada je možda preambiciozno očekivati da Crkva prozove glavnog kreatora kosovske politike u Srbiji koji sad svu krivicu baca na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rusija i odnosi sa Ruskom pravoslavnom crkvom najvjerovatnije će biti jedna od najosjetljivijih saborskih tema, pogotovo poslije nedavnih odluka Carigrada koje se dovode u vezu i sa podrškom SPC crkvenoj Moskvi u ukrajinskom crkvenom sporu. Rusko pitanje navodno je poremetilo odnose između patrijarha Porfirija i njegovog uticajnog duhovnog oca vladike bačkog Irineja.

Spekuliše se da je patrijarh odbio da potpiše Apel protiv uvođenja sankcija Rusiji na koji su svoje „krstiće“ i potpise stavili vladika bački i još dvojica „sinodalaca“ – episkopi zvorničko-tuzlanski Fotije (Sladojević) i kruševački David (Perović).

Informativna služba SPC, za koju se u crkvenim krugovima tvrdi da je pod kontrolom vladike bačkog, nije objavila vijest o razgovoru patrijarha Porfirija sa poglavarom RPC 27. aprila, iako je u njemu učestvovao i patrijarhov duhovni otac. Vladika bački posljednjih godina u javnosti se predstavlja kao veliki rusofil, mada u crkvenim krugovima važi za jednog od najtvrđih „fanariota“ u SPC.

Ovaj „doživotni“ crkveni portparol i nekadašnji beskompromisni pregovarač SPC sa „makedonskim raskolnicima“ nije se oglasio povodom carigradskog priznavanja crkve u Sjevernoj Makedoniji pod imenom Ohridska arhiepiskopija, pod kojim je i Srpska patrijaršija 2002. obnovila crkvenu autonomiju u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Uprkos navodnom razmimoilaženju na rusku temu, u patrijaršijskim krugovima priča se da je ipak lično ispratio patrijarha Porfirija u „svetosavske eparhije“ ne štedeći očinska uputstva. Za sada je teško procijeniti da li bi eventualno insistiranje na podršci Rusiji moglo ozbiljnije da ugrozi status vladike bačkog u Saboru SPC u kome i dalje ima veći uticaj od patrijarha, čija pozicija zavisi ne samo od podrške Andrićevog vijenca, kako se priča, već i njegovog duhovnog oca u Novom Sadu.

Kadrovska pitanja

U SPC trenutno su upražnjene tri eparhije: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, Šabac i Pariz. Pojedini crkveni krugovi krajnje spekulativno najavljuju i eventualno povlačenje episkopa britansko-skandinavskog Dositeja (Motike).

Nezvanične procjene su da će patrijarh Porfirije i na ovom Saboru zadržati za sebe dužnost adminstratora u Zagrebu, dok za nova kadrovska rješenja u Šapcu i Parizu od ranije postoji velika konkurencija. Ne isključuju se ni rokade, a u crkvenim krugovima priča se da vlast vrši pritisak da svoju eparhiju dobije i patrijarhov „naslijeđeni“ vikar episkop ramezijanski Stefan (Šarić), duhovnik aktuelnog šefa srpske diplomatije koji je pratio poglavara SPC u „svetosavskim eparhijama“.

26

avatar
1000
18
8
0
 
23
GoranMilanThornmujo džegermujo džeger
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mujo džeger
Gost
mujo džeger

beograd i skoplje su se u svemu dogovorili prije mjesec dana a onda instambul uvidjevši da se on tu ništa više nepita lukavo dade šupalj papir makedoncima ko bajagi oni su domaćini u kući među albancima ali zato gube svoje eparhije u grčkoj i bugarskoj, đe njihov narod odjednom postaše bugari i grci………….objasnite to montenegrinima kojih na njihovu žalost nema… Više »

mujo džeger
Gost
mujo džeger

džaba vam šuplje priče đe vodeći čovjek makedonije otvoreno kaže đe on može biti protiv srbije kad je sav svoj kapital stekao prodajući ogromne količine povrća na bg pijacama zajedno sa ocem i stekao ogromni kapital .čovjek srbiji zahvalan doneba

Milan
Gost
Milan

Taj je odavno u penziju, nego ti spavaš malo

Thorn
Gost
Thorn

O cemu ti to? BG se kao i sto se ocekuje od parazita bori za svaku lokaciju iz koje izvlaci milione. Pa ne donose eure crkve po Srbiji kao nase i ohridske/makedonske koje su turisticke destinacije

Goran
Gost
Goran

Pa cuti naravno, valjda je vaseljenski patrijarh najveci, i njima su svi “raskolnici”ko ne radi u njihovom interesu.. !!!! Makedonski mediji slave taj dan, dok mediji u srbiji nešto izmedju zuba, nejasna neka saopštenja daju, čekaju glavne šta ce reci…bitnije je da mandić dobije orden😂😂

Danbo
Gost
Danbo

Brzo će doći dan da se spakuju i baj baj iz Crne Gore🇲🇪

Zoran
Gost
Zoran

To me ne interesuje sta ce reci srpski pop i Mandic. Tamo po Srbiji neka prekadjuju i nek se ne pojavljuju.

BećaDbriječanka
Gost
BećaDbriječanka

U crkvu treba vjerovati. Vjerovati u boga. Bog je jedan. Na kraju je sudbina ne može joj se pobjeći.

Thorn
Gost
Thorn

U Boga da, uvijek i zauvijek. Srbijanska crkva je najobicnija kriimi organizacija

Legenda
Gost
Legenda

Naše vlasti da aktuelizuju pitanje autokefalnosti CPC.

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

SRPSKI POPOVI SA NJIHOVOM ZLOBOM U CIJLOJ EX YU SAMI SEBE ISKOPAŠE JAMU svakim danom tonu

Mokica perisic
Gost
Mokica perisic

Srpskoj crkvi je glavna crna gora drugi ih ne interesuju

Cuca
Gost
Cuca

Zaboravili su Dečani i Studenicu, budi siguran, sad im je ostala Crna Gora i rep. Srpska ali će ih biti želja pusta.

Da je vječna Crna. Gora.

Jaja
Gost
Jaja

A sve uz svesrdnu pomoć DPSa

Lagano samo
Gost
Lagano samo

Što radi srpski svet, u svaku su dzarbu đe su pare ne dolazi dzaba Profirije u CG.
No da vidi kolko se para sliva, u manastire i crkve CG.A pogotovo Ostrog gdje su milionski, prilozi na god nivou.
Mogu hranit CG, al oni šalju to srbiji.

BMX
Gost
BMX

Ako nam zivot, sadasnjost, buducnost, drzava, mir, bezbjednost, napredak, sreca … zavisi od toga – “Sta ce reci i uraditi Porfirije, Joanikije, Onufrije, Fotije, Pahomije, Metodije, Atanasije, Teodosije i ostali, dabogda nas ne bilo !

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Viđi onu lisicu do porfirija,ko bi reko,izgleda ko onaj pop iz filma”ko to tamo peva”

Role je king
Gost
Role je king

Polako i strpljivo braco crnogorci,samo posmatrajte kako spc tone u sopstvenim lazima i prevarama.
CPC se blizi svom povratku.

Hogar
Gost
Hogar

Znate šta mene brine?Npr tip čovjeka “litijaš”..neobrazovano stanovništvo,tzv naaarod.. #vi znate kakvi su ljudi sa ovih prostora što se tiče priznavanja grešaka.E sad,primijetio sam da su mnogi ti,takvi,litijaši shvatili(kasno) u čemu su učestvovali ali sad ih blam što su bili glupi i postaju još ekstremniji,silom na sramotu. Može li se taj polusvijet ikad vratiti u normalu,tj odbačit kriminalno-paravojnu crkvu Srbije?Ja… Više »

gwido
Gost
gwido

Naaaaaaaaarod

Radušin
Gost
Radušin

Neka svako formira svoje mišljenje. Što se mene tiče mislim da crkva treba da zna gdje su joj granice. Izgkeda da se ipak sve svodi na nivac. I još jedna stvar jako bitna! Zašto insistiraju da se pop zove npr otac ovaj ili onaj Kakve su to gluposti? Čiji otac. Zar Isus nije pripovijedao da je otac na nebu!!! Bog… Više »

Danilo
Gost
Danilo

Nema đe se spc sekta nije umjesala, ovo je latastrofa svuda nos u serpu.Naravno za rad interesa.

Thorn
Gost
Thorn

Gdje god su euri tu su srbijanski popovi

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Nema oni šta drugo nego da prihvate realnostanje na terenu.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

MMRRRAAAAAAKKK!!!!!!!!

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

A sto ovdje nije jasno? Pa nece valjda okupatorska soc davati tomos makedoncima i crnogorcima? Nije ona domicilna niti je tada postojala. No pozivaju se na neki tomos sto su oni kupili 1923 i sebe udomacili u cg i mkd!! I tu gresku carigrad mora da ispravi!! No neka objasne sto je 3 puta kroz istoriju bacena anatema na spc… Više »

Send this to a friend