Region

Završen štrajk prosvjetara u Hrvatskoj, postigli dogovor sa Vladom

Nakon 36 dana štrajka u osnovnim i srednjim školama, prosvjetni sindikati i Vlada postigli su dogovor o povećanju koeficijenata nastavnom osoblju, čime je okončan najduži štrajk u hrvatskom školstvu.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je nakon pregovora s predstavnicima prosvjetnih sindikata da je postignut dogovor koji omogućuje prekid štrajka od utorka ujutro, te da od utorka kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj, prenosi Hina.

Riječ je, rekao je, o kvalitetnom kompromisu, postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalanog funkcioniranja sustava obrazovanja.

Vlada je “u trokoraku”, kako je kazao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. decembra, dodatnih jedan posto od 1. juna iduće godine te još dva posto od 1. januara 2021. godine.

U nedjelju veče su pregovori sindikata s Vladom prekinuti, ali uz očekivanje da će se uskoro postići dogovor.

Sindikati odbili raniju ponudu Vlade

Pregovorima u nedjelju prethodili su pregovori u petak, koji su, takođe nakon tri sata, završili bez dogovora, a nakon što su objavljeni rezultati sindikalnog referenduma na kojem je 90 posto prosvjetnih radnika odbilo Vladinu ponudu o povećanju plata u idućoj godini.

Vlada je ponudila dodatak od tri posto od 1. decembra 2019. godine i jedan posto od 1. juna 2020. godine te uslovnih jedan posto od 1. januara 2020. godine, ali ovo posljednje ako se do 31. decembra ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova.

Protiv te Vladine ponude bilo je 95,26 posto izašlih u osnovnim i 88,93 posto u srednjim školama.

Sindikati su tražili povećanje plata za prosječno 6,11 posto preko koeficijenata.

I carinici traži korekciju koeficijenata

U međuvremenu je Carinski sindikat Hrvatske održao sastanak u Ministarstvu rada o uslovima rada i korekciji koeficijenata u carinskoj službi, za koje tvrde da su, u odnosu na ostale zaposlene Ministarstva financija, kojemu pripadaju, niži za 20 posto.

“Carinici rade u lošim uslovima, ne poštuju se zakonske odredbe i kolektivni ugovor. Sapune i toalet papir sami kupujemo, ne plaća se prekovremeni rad, ne organizuju se sistematski pregledi”, izjavio je predsjednik sindikata Rino Štorić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stari
Gost
Stari

Tako se strajkuje i na koeficijente ide povecanje a ne kao kod nas procenat na masu sto je gore koju sindikat ce da djeli..

Send this to a friend