Tehno & Nauka

Apple izgubio najmanje devet milijardi dolara nakon odlaska čuvenog dizajnera

Foto: EPA

Mnogi su se pitali koliko će Apple izgubiti odlaskom jednog od ključnih figura ove kompanije –  Džona Iva. Prema podacima s berze objavljenim prošlog četvrtka, Apple je Ivovim odlaskom izgubio najmanje devet milijardi dolara, piše Bloomberg.

Naime, to je tržišna vrijednost koju je Apple izgubio kada su dionice ove kompanije pale za više od jedan odsto nakon što se pojavila informacija da je njen glavni dizajner dao otkaz i da se okreće vlastitom biznisu.

Foto: Apple

Šef Apple-ovog dizajnerskog studija postao 1996. godine

“Nakon gotovo 30 godina i bezbroj projekata, najviše sam ponosan na trajan trag koji smo ostavili iza sebe, stvorivši Apple-ov dizajnerski tim, proces i kulturu kojoj nema premca“, izjavio je Iv.

On je postao šef Appleovog dizajnerskog studija 1996. godine, u trenutku kada je kompanija bila u lošem finansijskom stanju i dijelila otkaze. Zaokret je počeo 1998. godine Ivovim iMacom a nastavio se 2001. godine iPodom, te 2007. godine iPhone-om i nizom drugih poznatih uređaja.

Među posljednjim Ivovim projektima je završetak  Apple-ovog novog sjedišta, ultra-modernog kompleksa Apple Park.

Apple prolazi kroz velike promjene

Appleov šef Tim Kuk izjavio je da se važnost njegove uloge u Apple-ovom preporodu ne može dovoljno naglasiti.

Tehnološki div trenutno prolazi kroz velike promjene, napominje BBC. Tako je voditeljka sektora maloprodaje Angela Ahrendts otišla iz kompanije u aprilu, a ulagači su zabrinuti zbog pada prodaje iPhona.

 

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Philosophy
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Philosophy
Gost
Philosophy

Pravi pokazatalj da su ljudski resursi najbitniji faktor za razvoj svake kompanije. Posebno ako se radi o odgovornim i ključnim pozicijama. Možda je na tržistu i došlo do malog prezasićenja od prekomjernog broja proizvođača pametnih telefona, ali ipak kvalitetan kadar je taj koji donosi prosperitet u kompanijama.

Send this to a friend