Tehno & Nauka

FBI upozorava: Pametni televizori vas mogu špijunirati, evo kako da se zaštitite

U sezoni  velikih sniženja na izmaku godine, od Crnog petka nadalje, elektronski uređaji posebno su traženi, a među njima sve više i takozvani pametni televizori.

No, takvi televizori su, baš zato što se za razliku od običnih televizora spajaju na internet, posebno ranjivi. A na to sad upozorava čak i američki FBI.

U novoj objavi na blogu FBI-a američke savezne države Oregon tako se objašnjava da internetska veza, iako omogućava pristup popularnim streaming servisima kao što je Netflix, omogućava i hakerima upad u vaš dom preko neosiguranog televizora, preko kojeg može onda doći i do vašeg internetskog routera.

FBI: Hakeri vam mogu uključiti kameru i mikrofon na TV-u

“Hakeri takođe mogu preuzeti kontrolu nad vašim neosiguranim TV-om. Na donjem dijelu spektra rizika, mogu mijenjati kanale, igrati se s glasnoćom i pokazivati vašoj djeci neprikladne video sadržaje. U najgorem slučaju, mogu uključiti kameru i mikrofon vašeg televizora u spavaćoj sobi i tako vas-prisluškivati”, piše FBI u ovom tekstu upozorenja.

Osim toga, kamera i mikrofon koji su ugrađeni u novije televizore, kako bi omogućili glasovne naredbe i video-chat, hipotetički omogućuju i proizvođačima TV-a, odnosno aplikacija koje se na tom TV-u koriste, da vas prisluškuju.

Hakeri su već u januaru ove godine upali u hiljade Google-ovih pametnih uređaja Chromecast i onda poslali upozorenje korisnicima da je sigurnosni bug koji ostavio taj uređaj za streaming izloženim.

Tu je, iako FBI to ne navodi, i mogućnost da iste sigurnosne ranjivosti iskorištavaju i obavještajne službe. Podsjetimo, Wikileaks je 2017. objavio golemi virtualni sef s dokumentima o CIA-inom “prikrivenom globalnom programu hakovanja” i metodama koje za to mogu koristiti, što uključuje i Samsungov pametni TV.

Evo šta možete uraditi da se zaštitite

FBI je u svom upozorenju iznio i nekoliko korisnih savjeta za zaštitu od upada u vaš pametni TV:

*Znajte koje sve mogućnosti vaš TV ima i kako ih kontrolisati

*Pretražite internet uz broj modela vašeg TV-a i riječi “mikrofon”, “kamera” i “privatnost”

*Ne oslanjajte se na default sigurnosne postavke. Promijenite lozinke ako možete i naučite kako isključiti kameru, mikrofon i opciju prikupljanja vaših ličnih podataka ako je to moguće. Ako ih ne možete isključiti, razmotrite jeste li voljni preuzeti rizik kupovinom tog modela ili korišćenjem te usluge

*Ako ne možete isključiti kameru ali ne želite da vas se preko nje nadzire, lijepljenje neprozirnog selotejpa prekokamere je uvijek opcija

*Provjerite mogućnost ažuriranja vašeg uređaja novim sigurnosnim nadogradnjama. Može li se to raditi i jesu li to radili u prošlosti?

*Provjerite politiku privatnosti vašeg TV proizvođača i streaming usluge koju koristite. Potvrdite za koje podatke želite da se prikupljaju, kako ih pohranjuju i što rade s njima

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
kostaJa riješio
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kosta
Gost
kosta

Ja koristim onaj sa katodnom cijemi klasicni,kad zataji tresnem ga ono dodje slika,tako da sam miran….

Ja riješio
Gost
Ja riješio

Meni moj glupi baš dobar.

Send this to a friend