Tehno & Nauka Zabrinutost zbog autonomije kompanije

Fejsbukova valuta Libra još ne može biti puštena u opticaj u Evropi

Valuta “libra” kompanije Facebook ne može biti puštena u opticaj u Evropi dok postoji zabrinutost zbog autonomije te kompanije, sistemskih finansijskih rizika i zloupotrebe njene dominantne pozicije na tržištu, rekao je francuski ministar finansija Bruno le Mer.

Facebook je u junu najavio planove za pokretanje nove valute pošto proširuje elektronsko poslovanje, ali se “Libra” našla na udaru kritika regulatora širom svijeta, koji strahuju da bi moglo doći do destabilizacije globalnog finansijskog sistema.

Le Mer nije objavio detalje o načinu na koji Francuska može da spriječi dolazak “libre” u EU.

On je, takođe, naglasio da je sa dolazećim i odlazećim predsjednikom Evropske centralne banke u kontaktu kada je riječ o uspostavljanju javne digitalne valute pod okriljem međunarodnih finansijskih institucija.

“Ova eventualna privatizacija novca sadrži rizik od zloupotrebe dominantnog položaja”, naglasio je Le Mer prilikom razgovora o projektu “Libra” na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Parizu.

Grupa G7 upozorila je u julu da neće dozvoliti da projekat “Libra” bude nastavljen sve dok ne bude otklonjena zabrinutosti regulatora, kao i da je neophodno prvo obaviti razgovore o projektu.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Cinik🇮🇱Sirotinja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Pa naravno da će se u opticaj puštiti valuta bez pokrića, tim prije što je u vlasništvu korporacije protiv koje se vode desetine sporova zbog manipulacije.

Sirotinja
Gost
Sirotinja

Nije ovo loše rješenje. Idem i ja da štampam svoje pare, dako ih ko prizna.

Send this to a friend