Tehno & Nauka

Hoće li Fejsbuk sam sebe uništiti?

epa07453817 (FILE) - Social networking site Facebook is displayed on an electronic device at a cafe in Hanoi, Vietnam, 11 January 2019 (reissued 21 March 2019). Facebook announced on 21 March 2019 that some user passwords were being stored in a readable format within its internal data storage systems. According to the social media giant this caught their attention during a routine security review in January. The company said that users whose passwords were found stored in this way will be notified. An estimate of hundreds of millions of Facebook Lite users, tens of millions of other Facebook users, and tens of thousands of Instagram users were said to be affected by the security incident, which according to facebook 'were never visible to anyone outside of Facebook' and that they found 'no evidence to date that anyone internally abused or improperly accessed them.' EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Reći da je Fejsbuk godinama sinonim za društvene mreže je, u najmanju ruku, potcjenjivanje. Čak je i moćni Gugl kapitulirao i nakon nekoliko godina borbe priznao poraz i odlučio da ugasi svoj servis Gugl +, koji je navodno trebao biti “ubica Fejsbuka”, sa najvećim šansama da u tom poduhvatu uspije, kad već mnogi drugi nisu uspjeli. Naći dom bez barem jednog korisnika Fejsbuka je gotovo nemoguća misija, što pokazuje brojka od više od 2,3 milijarde aktivnih korisnika ove društvene mreže, koja je zabilježena krajem protekle godine.

I dok drugi nisu u stanju da sruše Fejsbuk sa trona, čini se da je najveći protivnik ove društvene mreže upravo ona sama. U zadnjih dvije godine gotovo na mjesečnoj osnovi ovu kompaniju potresa neki skandal, što je rezultiralo gubicima korisnika i, posljedično, prihoda.

Tako je otkriveno da su milioni korisničkih lozinki bili dostupni uposlenicima Fejsbuka, podaci ove društvene mreže su završili u rukama kompanije Cambridge Analytica, što je dovelo do saslušanja osnivača i vlasnika kompanije Marka Zakerberga u nizu zemalja, britanski parlamentarci su optužili digitalnog diva za namjerno kršenje zakona o privatnosti i zaštiti konkurencije, Rusija je navodno koristila ovaj servis da utiče na rezultate izbora u SAD-u ali i drugih… a šlag na torti su skorašnji problemi u radu servera, koji su onemogućili pristup servisu milionima korisnika.

Sve navedeno dovodi do pitanja da li napokon svjedočimo početku kraja društvene mreže koja je zavirila u svaku poru našeg života.

“Da je Fejsbuk dobio novčić svaki put kad mu je netko proricao propast u posljednjih 15 godina, koliko postoji, bio bi najmoćnija društvena mreža na svijetu”, kaže Mia Biberović, urednica Netokracije.

Najveći skandali

Šalu na stranu, dodaje, navedeni skandali zaista su najveći u istoriji ove društvene mreže. No, usprkos svemu, to se nije odrazilo na posljednje poslovne rezultate – oni su čak i nešto nadmašili očekivanja u posljednjem kvartalu prošle godine, što je tada pozitivno uticalo na rast dionica.

“Moguće je da će se nešto promijeniti za prvi kvartal ove godine, ali nisam sigurna da će promjena biti značajna”, kaže Biberović.

“Samim time, teško je za očekivati da će ovo značiti propast ove društvene mreže. No, zasigurno će promijeniti način na koji funkcioniše, a i sam njen osnivač Mark Zakerberg najavio je dio tih promjena. Prvo, naglasak će više biti na privatnom dopisivanju, nego na news feedu, koji je mnogima postao izvor informacija, zabave, ali i frustracija, te je moguće da će se on u potpunosti ukinuti. Već je najavljeno spajanje više Fejsbukovih usluga za dopisivanje u pozadini, Mesindžera, Instagrama i Vocapa, a nedavno je Zakerberg najavio i da će sva ta korespondencija biti enkriptirana. Posljedice te odluke za sada je još teško predvidjeti, ali će promijeniti način na koji se koristi ova društvena mreža”, navodi urednica Netokracije.

Međutim, čak i ako sve ovo bude značilo stagnaciju ili pad Fejsbuka, ne treba zaboraviti upravo na druge servise koji su također u vlasništvu ove društvene mreže. Možda najzanimljivija društvena mreža danas je Instagram, a upravo je ona u portfelju ove kompanije, podsjeća Biberović.

Jedan od problema s kojim se Fejsbuk godina suočava jeste da ovu društvenu mrežu izbjegavaju mlađe generacije, odnosno oni koji su bili tek klinci kada je Mark Zakerberg počeo s osvajanjem svijeta. Naizgled, tu Fejsbuk gubi bitku s konkurentskim servisima, koji odvlače korisnike i prihode od reklama.

Pitanje korisnika

Ali, samo naizgled. Najveći konkurentski servis je vjerovatno Instagram, a i on se nalazi u vlasništvu Fejsbuka, tako da novac u konačnici završi ponovno u rukama Zakerberga i njegovih saradnika, tako da se neće puno primijetiti nedostatak mladih na ovoj društvenoj mreži.

“Fejsbuk u ovom obliku teško da će privući mlađe korisnike koji imaju drugačije navike od starijih korisnika. Oni ne žele da budu na Fejsbuku jer je tamo njihova rodbina, stoga ne mogu biti potpuno slobodni u izražavanju. Važna im je njihova privatnost, a njuz fid to ne nudi u potpunosti, a i zanimljivije su im platforme gdje mogu biti kreativni i družiti se u toj kreativnosti, kao što je spomenuti Instagram, ali i Jutjub te neki noviji igrači poput Tiktoka”, kaže Biberović.

Ako se Fejsbuk zaista više okrene prema privatnom dopisivanju i objavi neke od alata koje će biti zanimljive novijim generacijama, ne samo milenijalcima, nego i generaciji Z, možda ima šanse da dobije dio novih korisnika, dodaje.

“No, očito kompanija ne računa na to previše, nego se uzda u druge svoje uzdanice, stoga ubuduće planira u službenim rezultatima objavljivati samo broj korisnika za ‘porodicu aplikacija’, ne za svaku aplikaciju zasebno. Samim time, vjerovatno više nećemo imati tačnu informaciju o tome koliko korisnika Fejsbuk zaista gubi”, navodi urednica Netokracije.

Dio kolača

Naravno, Fejsbuk nije svemoguć, jer postoje servisi koji toj društvenoj mreži uzimaju dio kolača, pogotovo kada su nove generacije u pitanju, poput Jutjuba, koji je u vlasništvu Gugla, Tiktoka, pa Fejsbukovog Instagrama, a ne treba ni u potpunosti zanemariti Snapčat, koji je možda dosta izgubio u brojkama korisnika, ali i ima velik utjecaj na druge društvene mreže. Ne treba zaboraviti da se Instagram izdignuo kad je kopirao razne funkcionalnosti upravo od Snapčata, poput leća, priča…

“Zanimljivo je što su spomenute društvene mreže konceptualno potpuno drugačije od onoga što je Fejsbuk. Čini se da nude dvije strane – veliku kreativnost za one koji se žele da se eksponiraju prema javnosti ili određenim zajednicama fotografijom ili videom, ali i mogućnost privatnog dopisivanja te slanja sadržaja, što je sve važnija komponenta u vrijeme kad se osjećamo da je naša privatnost sve ugroženija”, kaže Biberović.

“Usprkos svemu tome ne vjerujem da će Fejsbuk u skorije vrijeme izgubiti dominantnost, ali čini se da je dosegao vrhunac. Kuda dalje nakon vrha? Pratićemo sa zanimanjem, vjerojatno upravo na samom Fejsbuku”, smatra urednica Netokracije.

Svi skandali koji su potresali ovu društvenu mrežu, nakon kratkotrajnih izliva bijesa, obično bi ostavili malo traga kod korisnika.

Kako kaže Enis Karić, veb dizajner i korisnik usluga Fejsbuka “gotovo od njenih samih početaka”, korisnici su se uvijek bunili zbog ove društvene mreže, ali su joj se uvijek i vraćali.

Alfa i omega

“Svaka promjena izgleda ovog servisa, a bilo ih je tokom proteklih 15 godina, izazivala je ljutnje i kritike. Pa se počelo otkrivati sve ono što u principu piše u uslovima korišćenja, a to je da Fejsbuk prikuplja korisničke podatke za marketinške potrebe, pa su kružili pozivi na bojkot, neki su čak i kratkotrajno odlazili sa ove društvene mreže. Ali, uvijek su se vraćali, jer su im svi prijatelji tu. Pogotovo u našem području, Fejsbuk je alfa i omega”, kaže on.

I sam je u nekoliko navrata razmišljao da zauvijek napusti Fejsbuk, ali je od te ideje odustajao. “Da nije Fejsbuka, bilo bi nešto drugo. A svi isto rade, više nemamo privatnosti. Prilagodio sam Fejsbuk svojim potrebama, blokirao šta mi je smetalo, pratim ono što me interesuje i to je to. Svakako Gugl preko mog mobitela i svih njihovih servisa zna o meni više od mene samog, isto tako i Fejsbuk, kao i svi drugi. Jedino rješenje bi bilo vratiti se u prošlost i reći mlađem sebi da se uopšte ne spajam na Internet, a i u tom slučaju je upitno da li bi informacije o meni bile nedostupne, odnosno sigurne”, dodaje Karić.

Bez obzira na sve skandale koji potresaju Fejsbuk, ne misli da će ova mreža izgubiti na popularnosti, prije svega u regiji. “Svi koje znam su na toj društvenoj mreži. Nažalost. I ne vidim da će ih neko skinuti sa trona. Čovjek se pomiri s tim i nastavi koristiti sve ono na šta je navikao i što svi drugi koriste”, kaže.

Send this to a friend