Igrice Gejmerski raj

Američki tinejdžer osvojio tri miliona dolara u takmičenju u igri Fortnajt

Američki tinejdžer Kajli Girsdorf, zvani Buga, osvojio je rekordnih tri miliona dolara pobijedivši na Svjetskom prvenstvu u kompjuterskoj igri Fortnajt koje je održano ovog vikenda u SAD.

Šestnaestogodišnji Gisrford, iz Pensilvanije pobijedio je u solo takmičenju na turniru održanom na stadionu Artur Eš u Njujorku, mjestu gdje se održava teniski turnir US Open.

Fortnajt, najpopularnija video igra svijeta, svoj drugi rođendan slavila je Svjetskim prvenstvom sa najvećim nagradnim fondom u istoriji e-sporta od 30 miliona dolara, prenosi BBC.

Procjenjuje se da tu igru igra oko 250 miliona ljudi. Igra se preko interneta i počinje tako što se 100 ljudi nađe na pustom ostrvu, moraju da pronađu oružje i eliminišu ostale igrače, što znači da svi igraju protiv svih.

U kvalifikacijama je učestvovalo više miliona ljudi, a spalo je na stotinu, uglavnom maloljetnih gejmera.

U finalu Fortnajta 100 igrača se borilo na ogromnim kompjuterskim ekranima. Četrdeset miliona igrača pokušalo je da se kvalifikuje u takmičenju vođenom onlajn od 10 nedjelja.

Predstavljeno je više od 30 zemalja, a 70 igrača su iz SAD, 14 iz Francuske i 11 iz Velike Britanije.

Britanski tinejdžer Džejden Ešman osvojio je gotovo milion funti za drugo mjesto u takmičenju parova.

Juče su pored Buge još troje igrača, svi Amerikanci takođe postali milioneri, Psalm sa 1,8 miliona dolara, Epikvej (Epikwhale) sa 1,2 miliona i Kreo sa 1,05 miiona.

Jedan 13-ogodišnji argentinski igrač, Tiago Lap, zvani King izazvao je senzaciju osvojivši 900.000 dolara, i završio peti.

Rekordna nagrada osvojena na ovom takmičenju će vjerovatno biti premašena u drugom ovakvom događaju Internešenal, koji se održava već u avgustu, navodi BBC.

Send this to a friend