Igrice

Heroj obnove katedrala Notr Dam bi mogla da bude ova video igrica

Assassins Creed: Unity je po svim mjerilima prosječna igra i jedna od najlošijih u Assassins Creed univerzumu, ali ova igra bi s druge strane mogla da bude pravi i istinski heroj obnove Notr Dama, jedne od najpoznatijih sakralnih građevina na svijetu, koja je velikim dijelom izgorjela u požaru.

Kulturni, vjerski i istorijski simbol Pariza i evropske kulture uopšte brzo je ujedinio Francuze, i običan svijet, ali i mnogi bogataši se već utrkuju u tome ko će dati više za njegovu obnovu. Nažalost, osim novca za obnovu gotske katedrale biće potrebni i detaljniji konstrkcioni i umjetnički planovi same građevine, koji nisu previše detaljni niti u cjelini sačuvani, pa će biti veoma težak i mukotrpan posao uraditi pravilnu i detaljnu rekonstrukciju.

Međutim, pravi i neočekivan junak ove priče mogla bi da bude igra Assassin’s Creed: Unity, koji je izdata tokom 2014. godine, a čija je radnja smještena u stari Pariz, u doba revolucije, piše Mob&IT.

Iako je igra pobrala mahom loše do osrednje kritike i važi za jedan od slabijih naslova u serijalu, ono po čemu je apsolutno ostala upamćena jeste prelijepa grafika Pariza tog vremena. Upravo bi taj njen kvalitet Pariz i Francusku i cio svijet mogao da “spasi” od gubitka Notr Dama, jer je ova građevina urađena nevjerovatno detaljno u toj igri i predstavlja jedno od najbolje urađenih 3D mapiranja Notr Dama, koje je dostupno.

Umjetnica Karolina Mijuz, koja je radila na Notr Damu za potrebe igre, rekla je za The Verge da su članovi tima bukvalno proveli godine opsjednuti time da što je detaljnije i vjernije moguće prenesu čuvenu katedralu u svijet igre i da su čak išli do takvih detalja da je svaka cigla imala svoje teksture, koje odgovaraju njihovim karakteristikama u stvarnom svijetu.

Svi ovi detalji mogli bi biti od neizmjerne pomoći ljudima, koji će raditi na obnovi građevine, jer bi im mogli pomoći da do najsitnijih detalja sagledaju kako je građevina izgleda i da im pruži mogućnost da taj detaljan plan primjene prilikom obnove.

Ipak, da li će Ubisoft, tvorac Assassins Creed igre ustupiti 3D modele i mape francuskim vlastima još uvijek nije poznato i Business Insider piše da je ova francuska kompanija još uvijek nedostupna za bilo kakav komentar na ovu temu.

Ispod možete i sami da “prošetate” Notr Damom i uvjerite se u ljepotu detalja i sav napor, koje je Ubisoft uložio u stvaranje 3D modela čuvene crkve.

Penjanje na Notr Dam i istraživanje katedrale počinje od trećeg minuta – zanemarite to što autor videa i nije neki AC igrač.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
lectorcanibal
Gost
lectorcanibal

Kakve nebuloze, 2016. je urađeno detaljno 3D skeniranje katedrale izutra i spolja, igrica je nebitna.

Send this to a friend