Kosmos

Asteroid se približava planeti Zemlji, a u maju stižu još dva

Iako se javnost zabrinula zbog dva asteroida koja će nam se približiti sljedećeg mjeseca, postoji još jedan koji će krenuti ka nama večeras.

Opservatorija u Aresibu iz Portorika nadgleda kretanje ovog asteroida i nedavno je čak objavila i nove slike džinovske svemirske stijene.

“Topografske karakteristike malog obima, poput brda i grebena na jednom kraju asteroida 1998 OR2, naučno su fascinantni”, navodi se u izjavi Ane Virki, šefa planetarnog radara u opservatoriji Aresibo.

Zbog pandemije koronavirusa, astronomi ove opservatorije morali su većinu radio-posmatranja da ne vrše na svom radnom mjestu, navodi sajt Sajens. Međutim, za planetarna radarska posmatranja potrebno je da najmanje jedan radarski radnik i jedan naučnik budu na lokaciji u opservatoriji, a ograničeno osoblje prisutno u opservatoriji pridržava se svih mjera bezbjednosti.

Iako ne predstavlja opasnost za Zemlju tokom današnjeg leta, asteroid 1998 OR2 klasifikovan je kao “potencijalno opasan objekat”, jer je prilično napredna svemirska stijena čija se orbita presijeca sa Zemljinom orbitom na udaljenosti manjoj od 7,5 miliona kilometara, ili 0,05 astronomskih jedinica, što je prosječna udaljenost između Zemlje i Sunca.

Koristeći nove snimke iz opservatorije Aresibo, astronomi su procijenili da asteroid 1998 OR2 velik kao i nacionalni tržni centar u Vašingtonu. Takođe su otkrili da se asteroid rotira svaki put 4,1 sati.

Iako asteroid trenutno ne predstavlja prijetnju po Zemlju, posmatranja Opservatorija Aresibo omogući će naučnicima da tačnije predvide buduću putanju asteroida koja će uputiti ka našoj planeti još 12 puta tokom ovog vijeka, navode iz NASA.

Asteroid će nam se približiti večeras, kada će biti 6,3 miliona kilometara od Zemlje, što je oko 16 puta više od prosječne udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pored uši
Gost
Pored uši

Samo nekoliko miliona kilometara😅

Mila
Gost
Mila

KAKO JE KRENULO, OCE NEKO VECE ČUDO, OČIGLEDNO DA KORONA NIJE DOVOLJNA!

Send this to a friend