Kosmos

Kapsula Orion agencije NASA stigla do Mjeseca

Kapsula Orion američke svemirske agencije NASA stigla je do Mjeseca i počela da ga oblijeće.

Kapsula, u kojoj su umjesto posade tri lutke sa senzorima za mjerenje vibracija, kosmičkog zračenja i drugih uslova, prišla je Mjesecu sa njegove „tamne strane“ koja se ne idi sa Zemlje.

Zbog polusatnog prekida komunikacije, kontrolori leta u Hjustonu nisu znali da li je važno startovanje motora kapsule prošlo dobro sve dok se kapsula nije pojavila s vidljive strane Mjeseca, a udaljena 375.000 kilometara od Zemlje.

Kapsula je danas stigla do Mjeseca prvi put još od programa Apolo agencije NASA prije 50 godina. Dolazak do Mjeseca predstavlja ključnu tačku u probnom letu od 4,1 milijarde dolara, započetom prošle srijede.

Kada se kapsula pojavila iza Mjeseca, kamere ugrađene u nju su poslale sliku Zemlje kao plave tačkice u tami.

Kapsula Orion je morala da obiđe oko Mjeseca da bi postigla dovoljnu brzinu za ulazak u široku, ovalnu orbitu oko Mjeseca.

Ako sve bude po planu, u petak će se motori aktivirati još jednom i postaviti kapsulu u tu orbitu.

Ako probni let, sa lutkama, prođe dobro, astronauti će na let oko Mjeseca i nazad već 2024. godine. Ako i to bude u redu, slijetanje dvije osobe na Mjesec moglo bi da uslijedi 2025. godine.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
sivi soko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sivi soko
Gost
sivi soko

Interesanto,i bice kao prvi snimci animacija kompjuterska,nijeste ga vi nikad slijetali na mjesec,samo oko zemljine orbite….

Send this to a friend