Kosmos

Na Mjesec i Mars ići će samo astronauti sa iskustvom

Samo kosmonauti sa iskustvom u svemirskim letovima treba da idu na daleke misije na Mjesec i Mars, rekla je šefica Laboratorije za prevenciju hipogravitacionih poremećaja na Institutu za biomedicinske probleme pri Ruskoj akademiji nauka Jelena Fomina.

Razlog za takvu odluku je to što se iskusni kosmonauti brže adaptiraju nultoj gravitaciji i potom gravitaciji na Zemlji, objasnila je ona.

Prošle godine laboratorija je izvršila eksperiment da uporedi brzine adaptacije na nultu gravitaciju i potom adaptacije na gravitaciju na Zemlji.

Tokom eksperimenta izdvojene su dvije grupe kosmonauta: oni koji su napravili svoj prvi svemirski let i oni koji su otišli na ponovljenu svemirsku misiju, navela je Fomina.

„Kada smo uporedili podatke ove dvije grupe, došli smo do sljedećeg zaključka: preporučujemo da kosmonauti sa iskustvom u svemirskim letovima budu izabrani za međuplanetarne misije“, naglasila je Fomina.

Prema njenim riječima, to nije samo zato što imaju iskustvo već i zato što se brže mogu prilagoditi nultoj gravitaciji i zatim se ponovo prilagoditi uslovima na Zemlji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Poslati Peđu Boškovića, kao dokazanog za svaku rabotu

Send this to a friend