Kosmos

NASA planira da živa bića šalje u duboki kosmos

NASA se sprema da po prvi put u posljednjih 50 godina živa bića pošalje duboko u kosmos, a uz pomoć letjelice BioSentinel, koja bi u orbitu za početak trebalo da ponese jednoćelijsku gljivicu koja skrob pretvara u šećer, a koju poznajemo kao kvasac.

Gljivica bi trebalo da krene na out oko Sunca, a kako bi naučnici bolje razumjeli uticaj radijacije izvan magnetnog polja Zemlje.

BioSentinel je jedna od 13 kockastih letjelica u okviru misije Artemis 1, koja bi trebalo da počne sredinom 2020. godine, što je više od 47 godina nakon što je agencija poslala neki živi organizam izvan niže Zemljine orbite.

Prošli put su organizmi bili znatno složeniji, budući da se radilo o Apollo 17 astronautima koji su stigli do Mjeseca 1972. godine.

Drugi pak tvrde da su astronauti bili posljednji živi organizmi koji su izvan orbite poslati namjerano, a da su se neki mikroorganizmi već našli na robotskim letjelicama koje putuju kroz kosmos.

Dok je Apollo 17 misija trajala samo dvije nedjelje, planira se da BioSentinel podatke prikuplja između devet i 12 mjeseci, što će otvoriti prozor za istraživanje dugoročnih efekata radijacije na DNK živih organizama.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
PravednikSamo pitamKnezFrankoCantona777
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravednik
Gost
Pravednik

Sto prije covjecanstvo shvati da nemamo kud sa planete Zemlje, to bolje i jeftinije za sve. Zivot postoji tamo gdje postoje uslovi, a udaljenosti su tolike da su i ostace nepremostive za sva ziva bica ikad…

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Pošto li će biti lebac od toga kvasca?

Knez
Gost
Knez

Posaljite cetinjane neka vrse opite nad njima niko ni za burek a vec za jogurt spijam po kuca

Franko
Gost
Franko

Mitovi i laži Amerikanaca. Hahaha… Ima li tu đe reditelja, zvanog George Lukas? 🙂

Cantona777
Gost
Cantona777

Evo ja se prijavljujem !

Send this to a friend