Kosmos

Otkrivena najjača eksplozija u svemiru nakon Velikog praska

Naučni tim tvrdi da su zabilježene naznake do sada najjače eksplozije u svemiru, pet puta snažnije od bilo koje ranije.

Vjeruje se da je veliko oslobađanje energije nastalo iz supermasivne crne rupe, koja je od Zemlje udaljena oko 390 miliona svjetlosnih godina.

Naučni tim vjeruje da je ta pojava za sobom ostavila divovsko udubljenje u galaksiji Ophiuchus.

Kako prenosi BBC, astronomi duže vrijeme proučavaju ovaj veliki skup galaksija jer su primijetili da ima neuobičajeno zakrivljenu ivicu.

Vjeruju da je razlog tome velika grupa na hiljade odvojenih galaksija među kojima se slivaju vrući gasovi i tamna materija.

Naučnici smatraju da bi razlog mogla da bude velika šupljina unutar gasova koji se nalaze u toj galaktičkoj grupi, a nastala je kao posljedica emisija iz centralne crne rupe.

Prvo su sumnjali u to objašnjenje jer je udubljenje veoma veliko i u njega bi se moglo smjestiti 15 Mliječnih staza (naših galaksija) zaredom.

Njihovu teoriju su potvrdili podaci pribavljeni teleskopima Murchison Widefield Array u Australiji i Giant Metrewave Radio Telescope u Indiji.

“Na neki način, ta eksplozija je slična načinu na koji je erupcija vulkana Sent Helens (SAD) 1980. odvalila vrh planine”, kazala je Simona Đakintući iz Pomorske istraživačke laboratorije u Vašingtonu i glavna autorka studije.

Rezultati istraživanja pod nazivom “Discovery of a Giant Radio Fossil in the Ophiuchus Galaxy Cluster” objavljeni su u naučnom časopisu The Astrophysical Journal.

Send this to a friend