Kosmos

Pored Zemlje će u srijedu proletjeti asteroid

Sredinom ove sedmice pored Zemlje bi trebao proletjeti asteroid pet puta veći od najvećeg nebodera na svijetu, Burj Kalife.

Asteroid 1998 OR2 ima između 1,8 i 4,1 kilometara u promjeru, a u srijedu bi trebao protutnjati kroz Zemljino dvorište, odnosno na udaljenosti 16 puta većoj nego što je Mjesec udaljen od nas.

Asteroidov prelet prate astronomi, a tim iz opservatorija Aceribo uspio je napraviti i fotografiju tog asteroida. Čak su se našalili da se čini da taj asteroid nosi zaštitnu masku, aludirajući na panedmiju virusa korona.

“Promatrali smo asteroid blizak Zemlji 1998 OR2, koji izgleda kao da i sam nosi masku! Proći će na udaljenosti 16 puta većoj od udaljenosti Mjeseca od Zemlje”, poručio je tim putem društvenih mreža.

Asteroid će pored Zemlje proći u 11:56 časova po našem lokalnom vremenu u srijedu, odnosno na udaljenosti od oko 3,9 miliona kilometara.

Dok se sa Zemlje to čini vrlo udaljeno, u astronomskim mjerama, NASA to vodi kao blizak prolaz.

1998 OR2 će pored Zemlje prohujati brzinom od 31.282 kilometra na sat, ali uprkos svemu navedenom neće biti vidljiv golom oku.

Ipak, zahvaljujući projektu “VIrtual Telescope” u Rimu, prolaz tog asteroida pored Zemlje moći će se pratiti i OVDJE.

Šanse da na taj asteroid iznenadi i sudari se sa Zemljom iznimno su male, uvjeravaju astronomi. No u budućnosti NASA ne isključuje mogućnost udara asteroida na Zemlju.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
ludak_nkKNJAZ DANILO16 putaHehe
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ludak_nk
Gost
ludak_nk

Kad budale imaju više sreće no pameti… A i da je krenuo na Zemlju što bismo se odbranili. Jedna korona nas je tektonski poremetila, uništila ekonomije, zaustavila Olimpijadu… Što bi se desilo da nas je pogodio posred čela? Sajonara – eto što!

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

te da ce udarit ni malo stete..

16 puta
Gost
16 puta

Jes vala, za mišji nokat.

Hehe
Gost
Hehe

Ma sansa da pogodi u zemlju je mala prije ce u vodu da bucne.

Send this to a friend