Kosmos

Poslije dvije nedjelje u svemiru ruski robot stigao na Zemlju

FOTO: Twitter

Nakon kratkog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici ruski robot Skybot F850 se zaputio nazad na matičnu planetu, pa se našao u unutrašnjosti letjelice Sojuz, još jednom bez posade.

Skybot, poznatiji kao Fedor, prošao je mnogo testova tokom dvonedjeljnog boravka na stanici, kako bi se utvrdilo da li ima sve što je neophodno da bi olakšao život u kosmosu. I sam put do stanice bio je neka vrsta testa, budući da se robot našao sam u letjelici Sojuz, da bi se utvrdilo da li je ona bezbjedna da jednog dana u kosmos ponese i ljudsku posadu.

Lansiranje je proteklo uspješno, ali je letjelica naišla na poteškoće kada je stigla na planiranu destinaciju, pa nije uspjela da se spusti na stanicu, zbog, kako je kasnije utvrđeno, problema sa dokom u okviru stanice. Tako je robot na stanicu stigao četiri dana nakon lansiranja, umjesto planirana dva.

Fedor na Zemlji raspolaže nizom sposobnosti, uključujući vožnju i baratanje oružjem, ali je na stanici bio zadužen za zadatke koje obično obavljaju astronauti, poput povezivanja hardvera.

Nakon dvije nedelje robot se vratio na Zemlju, pa će se nakon analiza u potpunosti utvrditi da li je misija bila uspješna do kraja.

Send this to a friend