Tehno & Nauka

Majkrosoft isprobao četvorodnevnu radnu nedjelju i nikada im nije išlo bolje

Ilustracija

IT gigant Majkrosoft (Microsoft) testirao je četvorodnevnu radnu nedjelju u Japanu, tako što je svaki petak tokom avgusta u toj kompaniji bio neradni dan. Rezultati eksperimenta su obećavajući – zaposleni su provodili znatno manje vremena na poslu, a produktivnost je za to vrijeme uvećana za čak 40 odsto u odnosu na avgust prošle godine, navodi se u saopštenju Majkrosofta čije djelove prenosi CNN.

Pored skraćenja radnog vremena, menadžment je preporučio da sastanci ne traju duže od 30 minuta, ali i da se, kad god je to moguće, umjesto “sastančenja” koristi Majkrosoftova aplikacija za razmjenu poruka, navodi CNN.

Skraćenjem radne nedjelje, kompanija je uspjela da ostvari i dodatne uštede, npr. manjim utroškom električne energije.

CNN podsjeća da se Japan suočava sa negativnim posljedicama kulture “radoholičarstva”. Čak je skovana i nova riječ “karoshi” koja označava smrt od previše rada, usljed bolesti uzrokovane stresom ili duboke depresije.

I druge kompanije, osim Majkrosofta, suprostavljaju se ovoj negativnoj pojavi. Sve više firmi zaposlenima nudi fleksibilno radno vrijeme, dok je Vlada Japana pokrenula kampanju “Premijum petak” kako bi ohrabrila radnike da posljednjeg petka u mjesecu ranije odu s posla, navodi CNN.

Majkrosoft je najavio da će krajem godine sprovesti još jedan sličan eksperiment u Japanu, kao i da će pozvati druge kompanije da se priključe inicijativi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Preko Morace
Gost
Preko Morace

Sad ce to ovi nasi kopirat od microsofta..😂😂

Todor
Gost
Todor

Zar nekog interesuje sreca i raspolozenje radnika? To ne biva kod nasih privatnika. Svi su isti! Ako ti da platu automatski si njegovo licno vlasnistvo. Ali nicija nije do zore gorela 😉

Nera
Gost
Nera

Todore,
Još se nije u CG pojavila nenacionalna stranka koja će se zalagati za poništenje svih predhodnih privatizacija.Sigurno će uskoro iznići neki pokret koji će kao i uvijek u istoriji oduzeti sve tajkunima i to vratiti narodu.
Srećni će tada biti oni tajkuni kojima će se samo oduzeti imovina i ništa više…

Sova
Gost
Sova

Nisam dosad sreo radnika koga interesuje sreća direktora, pa ne vidim zašto bi bilo obrnuto. SVI direktori su prije toga položaja bili radnici i znaku šta je rad. Kod nas je problem mentalitet naroda, a ne pojedinci.

Ffrrt
Gost
Ffrrt

Neko ne radi petkom a neko nedeljom 🙃

Ja i Ti Adm😊
Gost
Ja i Ti Adm😊

Ne znaju oni ništa. Pitajte ove u Splendid i Voli… koliko radnih sati treba radit.

Konj nepis meni
Gost
Konj nepis meni

Kako da se učini da mi u privatnom sektoru radimo makar 60 sati nedjeljno? Malo je ovih 46 aktuelnih… Još uvijek mogu da odspavam…

Darko
Gost
Darko

Naravno tako rade u vecini firmi u skandinaviji i mnogo je efikasnije i ucinkovitije. Kod nas treba da shvate da srecan radnik znaci da ce vise da se trudi

Platinum inc.
Gost
Platinum inc.

A mi treba da svatimo da su Japanci i Skandinavci 100g stvarali društvenoekonimski sistem koji im danas omogućava da imaju 3 slobodna dana. Nikad mi to nećemo imati, nikad.

Send this to a friend