Tehno & Nauka

Mask hoće da bude brži od puža: Nudi vrijedne nagrade, mogu svi da se prijave

Ilon Mask, foto: Twitter

The Boring Company, kompanija Ilona Muska, užurbano radi na projektu komercijalnog tunela ispod Las Vegasa, koji bi trebalo da povezuje dva kraja sajamskog prostora na kom se svakog januara održava CES. Prvi tunel očekuje se do 2021. godine.

Kako je brzina bušenja tunela nešto čemu u “dosadnoj” kompaniji oduvijek teže, Mask je zamislio da bi taj proces trebalo da se odvija brže nego što puž ide. Možda ovo zvuči čudno, ali ne i ako znamo da klasične mašine za bušenje tla rade 14 puta sporije od prosječnog puža.

Automatizacijom, elektrifikacijom, povećanjem snage i drugim tehnološkim inovacijama, Mask bi želio da ubrza cijeli proces.

Da bi se taj cilj ostvario, potrebne su dodatne inovacije i ideje, pa su svi zainteresoani pozvani na konkurs (odnosno Not-a-Boring Competition, kako ga Mask zove).

Pozvani su studentski timovi, hobisti, profesionalci, i svi drugi iz cijelog svijeta da osmisle, izrade i prikažu svoje rješenje za napredno i brzo bušenje tunela.

Prvi krug konkursa biće održan na proljeće sljedeće godine. Učesnici će imati zadatak da “pobjede puža”, odnosno da što brže probuše tunel dužine 30 metara i prečnika pola metra, piše Bug.hr.

Nagrade (još se ne zna tačno koje su) će se dodjeljivati za najbrže napravljeni tunel, najbrže postavljenu površinu po kojoj tunelom može da prođe mali Tesla na daljinsko upravljanje, kao i za najtačniji sistem navođenja, odnosno preciznosti bušenja.

Ukoliko i vi želite da se prijavite, to možete da uradite ovdje.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
TonyZxaaxaax
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
TonyZ
Gost
TonyZ

Boksiti da se prijave.

xaaxaax
Gost
xaaxaax

o ovome nisam razmisljao nikad, zanimljivo

Send this to a friend